Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

Sectorcommissie keurt antibiotica-aanpak goed

Barneveld - Vleeskuikenbedrijven worden vanaf begin 2013 ingedeeld op basis van hun antibioticaverbruik. Op basis van die indeling kan gericht per bedrijf worden gewerkt aan het verder terugdringen van het antibioticaverbruik tot het niveau van 50 procent van het verbruik in 2009.

Dat werd duidelijk in de sectorcommissievergadering van het Productschap Pluimvee en Eieren in Barneveld. De vleeskuikenbedrijven worden ingedeeld op basis van het antibioticaverbruik van het voorgaande halfjaar. Bedrijven worden voor het eerst formeel beoordeeld op 1 juli 2013 en daarna elk halfjaar. Er wordt gewerkt met vier niveaus van antibioticaverbruik uitgedrukt in dagdoseringen per dierjaar. Het streefniveau ligt op 0 tot 17 Daarboven worden de bedrijven ingedeeld in drie niveaus 17 tot 34, 34 tot 70 en 70 en hoger. Boven het streefniveau moeten bedrijven verbeterplannen opstellen in samenwerking met hun dierenarts.

Bedrijven die boven de 70 dagdoseringen per dierjaar zitten krijgen extra begeleiding op eigen kosten. Als dergelijke bedrijven er niet in slagen de situatie te verbeteren, lopen ze het risico te worden geschorst voor het IKB-systeem.

Een ander belangrijk middel om het antibioticaverbruik in kaart te krijgen, is dat van de bedrijfsvergelijking (benchmark). Dit najaar wordt voor de derde keer een benchmark opgemaakt. De sectorcommissie wil in toekomstige bedrijfsvergelijkingen ook informatie hebben over de voerleveranciers waarmee de verschillende bedrijven werken.Piet Faber van pluimveehoudersorganisatie NOP: "Daar kunnen interessante gegevens uitkomen."

De sectorcommissie wil hierover nog overleg hebben met voerfabrikantenorganisatie Nevedi. Een andere mogelijkheid is dat de vleeskuikenhouders zelf op het VKI-formulier aangeven van welke leverancier ze voer hebben betrokken. Ook wil de sector graag informatie in de benchmark meenemen over de broederij en het ras kuikens waarmee wordt gewerkt.

Laatste reacties

 • B bob

  Zo krijgen de Boeren die erg veel medicatie gebruiken een duidelijke vermelding waar ook de afnemers rekening mee kunnen gaan houden . Zou blijven de meest fatsoenlijke bedrijven doordraaien terwijl de prrutsers hun product niet meer kunnen slijten . Op de slachetijen zijn ze al begonnen met het beoordelen van de poten van de Dieren en kan de hoeveelheid dieren per m2 ingeperkt worden vanaf begin 2013 . Allemaal goed nieuws voor de Ondernemers die het wel goed door hebben !

 • Ross

  Te simpel Bobke(verbaasd me niet). Voetzoolscore spelen veel meer andere zaken mee dan alleen bezetting. Ben het met je eens de knoeieres moeten eruit. Maar wat doen we met de 1e uitkomsten d.w.z. kantkuikens/bijprodukten/kuikens van moederdieren 55 weken +.
  Lijkt allemaal zo simpel maar is het zeker niet. Blijf wel nuchter denken a.u.b..

 • probe14

  die kuikentjes worden juist in nederland opgezet. al goede broedeieren gaan vaak voor export. zo blijven we te veel gebruiken. maar bob. je hebt gelijk. knoeiers moeten maar caravastalling maken.

 • B bob

  Natuurlijk spelen bij pootproblemen veel factoren mee maar een deskundige Veehouder kan veel van die factoren beinvloeden. De algehele gezondheid op peil houden is belangrijk waardoor de mest niet extreem waterig is is naast de juiste bezettingsgraad aanhouden door iedere ondernemers te realiseren. Dat de zwakke Kuikens in Nederland blijven en de topqualiteit naar het buitenland gaat is een misdadige ontwikkeling die gestopt zou kunnen worden . Ik denk dat de Nederlandse Pluimveehouderij echter geen haar meer op de tanden heeft en alles maar gelaten over zich heen laat komen. De verwerkende industrie/supermarkt bepaalt immers ook het inkomen van deze ondernemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.