Pluimveehouderij

Nieuws 35 reacties

Scharrelkip van InterChicken IKB-gecertificeerd

Bodegraven - De Roemeense productiefaciliteiten voor de een-ster-kip van het Nederlandse bedrijf Interchicken heeft de IKB-erkenning gekregen.

Sinds twee jaar ontwikkelt InterChicken samen met het Roemeense bedrijf Agroli-group scharrelkipproducten met één
ster binnen het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Met ingang van 1 oktober 2012 is voor deze gehele scharrelkipproductielijn een IKB-certificering afgegeven.
Voor de Beter Leven-productstroom vanuit Roemenië gold echter tot voor kort dat zij nog niet IKB gecertificeerd
was. Om in Nederland het Beter Leven-product te mogen leveren wordt er voor de hele keten een IKB-eis gesteld. Dat betekent voor de productiebedrijven in Roemenië dat alle verschillende onderdelen van de keten als de fok en vermeerdering van de ouderdieren, de broederij, alle vleeskuikenbedrijven, de slachterij en de uitsnijderij/verpakker, aan de IKB-normen moeten voldoen.
In januari van dit jaar zijn nulmetingen verricht en hebben de betreffende locaties minimaal twee interne IKB-controles ondergaan. Het doel was dat alle bedrijven in de zomer van 2012 aantoonbaar aan de IKB-eisen zouden voldoen. In september 2012 zijn door het controlebureau Isacert/CBD in Roemenië alle IKB-erkenningscontroles uitgevoerd. Deze controles leverde geen enkele onoverkomelijke problemen op. Vanaf 1 oktober is de IKB-erkenning officieel.
Interchicken wil de komende tijd de productie verder opschalen om aan de grotere vraag in Nederland (en daarbuiten) te kunnen voldoen.

Laatste reacties

 • B bob

  Alleen nog maar Roemeense Beter leven Kip bij de AH en Jumbo in 2013 ?

 • troo

  beter leven dioxine kip, laat het u smaken.

 • v.d.Velden

  je betaald toch ook meer dus moet je ook meer krijgen. prima gezien troo

 • Khalid en zijn maten

  Ik weet dat er in Roemenie geen IKB-psb bedrijven zijn(ben er geweest...),dus ik vraag me af hoe en door wie de kippen gevangen worden en wie de stallen daar schoonmaakt,want als je IKB hebt zul je daarvoor ook IKB erkende bedrijven moeten inzetten.Er zal wel een flinke kruiwagen met geld richting de bankrekening van de DB zijn gegaan.

 • probe14

  kip uit een goed nest. Zorg voor voldoende antibiotica achter de hand bij consumptie.

 • B bob

  Troo , een beter leven kip staat gewoon in een stal dus is het gevaar op dioxinebesmetting even groot als bij de plofkippen ! Via het voeder dus !

 • B bob

  Brabant z-o , Hoveel troep krijg je als consument binnen als je ademhaald ? hoeveel extra schade kan een beetje dioxine dan nog aanrichten? Van een ernstige voedselvergiftiging ga je sneller dood en de mensen die veel vlees met antibiotica resten eten zijn in het geval van een besmetting niet meer te redden in het ziekenhuis. De domme mensen zullen hierdoor eerder uitsterven en de rest gaat gewoon fatsoenlijk consumeren en gewoon betalen voor qualiteit !

 • B bob

  Nederlandse IKB-psb bedrijven hebben snel ( naar aanleiding van jouw reactie ) een paar busjes met poolse of bulgaarse werknemers vol die komt op gestuurt. Khalid!
  Maak je over de schoonmaak en dergelijke dus maar geen zorgen !

 • troo

  bob een beter leven kip staat in de stal? een plofkip kan scharrellen stofbadderen en nog veel meer natuurlijke gedrag vertoningen.
  is er ook een andere besmetting mogelijk dan? o ja uitloop, maar ja dat laten we maar even gemakshalve achterwegen.

 • joannes

  Ik ben benieuwd of deze constructie het idealistische niveau ontstijgt. Een ieder die in het buitenland en vooral in het Oostblok heeft gewerkt weet dat voedselketen criteria en normen, in ieder geval, in een ander ontwikkelings stadium verkeren. Voorlopig is het een slimme (rot) streek naar de Nederlandse Pluimvee houders van een paar handige ondernemers die samen met materiaal leveranciers een EU en NL subsidiepot hebben aangeboord en daar gretig van profiteren. In combinatie met minder lastige vestigings regels, goedkope arbeid, lagere grond kosten kunnen de transportkosten uitverdiend worden en blijft er nog genoeg over voor de ondernemers, die vaste leverings contracten scoren, bij de, op de positieve publiciteit, naïve meevarende retailers .

 • B bob

  Troo, een 1 ster beter leven kip heeft iets meer ruimte en een beetje daglicht.Verder is er niet zo'n groot verschil met een plofkip.
  Ik ben geen voorstander van een onoverdekte vrij uitloop als dat voor de volksgezondheid te veel gevaar oplevert ( heb ik gelukkig geen probleem mee)
  Een overdekte uitloop is dan een prima oplossing.
  Joannes, Buiten de EU zal inderdaad op een valse manier de concurrentiestrijd gewonnen worden door laaghartige ondernemers (ook uit de EU) met EU belastinggeld. Dat is de harde realiteit.

 • Khalid en zijn maten

  @bob ,die bulgaren moeten gecontroleerd worden en als ze voor een NL psb bedrijf werken al minstens een geldige werkvergunning hebben,wat ze nog steeds niet krijgen in NL,dus droom jij maar lekker verder,maar onthou die dikke kruiwagen met geld.

 • Khalid en zijn maten

  @joannes,de motivatie om dronken te worden is in Roemenië groter dan de motivatie om hard te werken en ergens voor te staan,dus ik denk dat deze opzet in een land als Roemenië geen lang leven heeft.

 • B bob

  Ik hoop voor de Nederlandse Ondernemers die volgens de moderne norm werken( en degene die verstandig zijn en op tijd overstappen op dierwelzijn) dat Jij gelijk hebt Khalid .

 • Ross

  We leven in een vrij land(gelukig) en de matkt bepaald wat het wordt.
  Veel wordt gestuurd door geld.
  Laten we wel open en eerlijk met elkaar communiceren en niet alleen de schreeuwers van WD en PvdD a.u.b..

 • B bob

  Ik vind het wonderbaarlijk dat er Nederlanders zijn die denken dat ze in een Vrij land leven. Zodra je onder moeders vleugels vandaan komt heb je al snel een zware stalen Bank aan je been en mag je alle beslissingen aan de overheid overlaten.

 • Ross

  Zie het leven van de positieve kant Bobke.
  Op deze wereld zijn er meer plaatsen waar je niet als wel naar toe wilt.
  Wees dus niet altijd zo ondankbaar en negatief.

 • mazzel1

  Ocharme Bobke, zelfs van de 1 * kip heeft hij nog geen verstand (ras, houderij, voeding, veterinaire zorg, management). Dat krijg je als je overdag slaapt en midden in de nacht vanuit Texas de Nederlandse pluimveehouderij in een kwaad daglicht wilt stellen(haha). Verdiep je er jezelf eens in bobke, mag je voortaan met ons meepraten.

 • B bob

  Pech1 , Aangezien ik al 12 jaar elk jaar 45% groei zie in de Omzet en Winstgevendheid van Ons Familiebedrijf heb ik eigenlijk maar en doel als ik reactie's plaats op Boerderij.nl! Zorgen dat er niet alleen maar berichtjes staan van naieve veehouders die de verkeerde manier van werken promoten tegen beter weten in. Ik heb dus helemaal geen behoefte om mee te praten met degene die zo graag negatief zijn tegen mij aangezien ie reactie's niets toevoegen aan de discussie . De Veehouderij is niet echt meer welkom in Nederland en in plaats van zich te gaan gedragen zoals dat wenselijk is gaan de meeste boeren gewoon verder met hun wangedrag. De voederindustrie trekt alle winst naar zich toe en zelfs de cooperatieve bank laat de sector in de steek . De Oost Europese sector is in een stroomversnelling aan het innoveren en gaat zorgen voor veel nieuwe natuurgebieden en ruimte voor woningbouw in Nederland.

 • W Geverink

  Als jij ook maar ergens verstand van hebt bop dan heb je het verrekte goed weten te verbergen. Het lijkt me heel sterk dat jij een bedrijf hebt bop. Je mist finaal het diplomatieke gedeelte dat nodig is voor de omgang met mensen.

 • ikkethuis

  b bob, ik denk dat de nederlandse land en tuinbouw juist nu zeer van harte welkom is, als je kijkt naar werkgelegenheid en het begrotingstekort. Het zit hem juist in enkele zieke personen die een verkeerde draai geven aan de land en tuinbouw, en de goede dingen weten weg te stoppen. Het leven van alle beesten is vele malen beter in landbouwbedrijven als in de natuur. De stress om aan voedsel te komen, op gruwelijke wijze verscheurt worden door een roofdier, of gewoon verstoten worden, of van de kou omkomen, bestaat in de gangbare landbouw niet, en in de natuur wel. Dierenliefhebbers zouden daar meer aandacht voor moeten hebben.

 • klaasKip

  als je 12 jaar elk jaar 45% groei kan realisereen zegt dat meer over de slechte kwaliteit van jou bedrijf dan dat jij wil doen voorkomen, 12 jaar geleden was het dan wel heel droevig gesteld met jou kunde als boer eerst even denken voor je wat typt B Bob

 • B bob

  W,Gevelink, Ik ga vooral goed met dieren om en laat de handel over aan mijn medewerkers die wel netjes meneer en dank u kunnen zeggen LOL
  Ikkethuis,Voor de werkgelegenheid van de Nederlandse werkweigeraars kan de Nederlandse Land en Tuinbouw niet veel betekenen. Er worden juist veel Oosteuropeanen uitgebuit in deze sector. Dierenliefhebbers zien niet graag dat een weerloos dier foltering moet ondergaan in het belang van de welvaart van de ondernemer. Dat heeft niets te maken met de situatie in de vrije natuur !
  Klaaskip, Jaarlijks 45% groei over lange tijd geeft aan dat ons Familiebedrijf met groeiende aanhang slecht draait ? Hoeveel afgunst kun je hebben ?LOL

 • ikkethuis

  oost europeanen verdienen in nederland in een paar maanden net zoveel als in polen in een heel jaar. Ik weet niet waar je je onzin allemaal vandaan haalt, maar het is niet voor niets dat er vele graag het er voor over hebben een poos in het buitenland te gaan werken.

 • Ross

  Raar he Bobke niemand geloofd je. Slaap lekker verder wij werkrn verder aan een eerlijk en goed stukje vlees.

 • B bob

  Ikkethuis, dat de poolse werknemers veel meer verdienen dan in eigen land wil nog niet zeggen dat ze fatsoenlijk behandeld worden .
  Raar he ross , de mensen die zich terecht aangesproken voelen door mij gaan krampachtig naar uitvluchten zoeken en weten van ellende niets dan onzin te schrijven LOL

 • mazzel1

  heej Bobke. begin nu toch wel echt respect voor jou te krijgen sterke vent die in de nacht ons de huid via dit medium volscheld en de afgelopen 12 jaar zijn bedrijf zo heeft zien groeien. als je 12 jaar geleden met 100 barnevelders bent begonnen heb je er nu al een kleine 9.000; je hebt toch zeker geen megastal? En waar heb je de nieuwe bloedlijnen vandaan gehaald om inteelt te voorkomen? En dan overdag al die kippen verzorgen zonder verstand van zaken zoals uit je vorige opmerkingen wel blijkt. Knap hoor! haha

 • Ross

  Zullen bij jou wel Mexicanen werken dus bemoei je maar niet met Europa Bobke.

 • B bob

  Pech1, ik ben al veel langer in the States en werk met stallen met nooit meer dan 10.000 dieren . De laatste 12 jaar is de groei geleidelijk aan onstuitbaar doordat veel mensen de Biologische kip gingen waarderen. De Kippen zijn geen raszuivere Barnevelders meer maar een mooie kruisining met een andere soort.
  Ik hoef zelf geen proffesor in de kipologie te zijn aangezien ik gewoon de natuur volg engeen chemische troep toevoeg (met alle instabisatie in de weerstand tot gevolg) Je bent overgens vrij om te lachen als een boer met kiespijn. Daar heb je mij niet mee. Doordat ik met een riante winstmarge werk kan ik gewoon met legale werkkracht werken en zijn dat meestal Familieleden met aanhang en ik bied ook veel dagbesteding voor licht verstandelijk beperkte Mensen.

 • Khalid en zijn maten

  Ik kijk regelmatig op de facebook page van wakker dier,en daar vind ik een heleboel reacties van dieren knuffelaars die heel erg lijken op de uitspraken die onze Bob hier doet. Gisteren Marianne Thieme horen kletsen in Brandpunt,zij is ook al net als onze Bob,veel vertellen maar weinig harde feiten kenbaar maken. Pvdd en wakker dier hebben niet veel kennis van de materie maar willen wel van alles veranderd zien worden in de landbouw. Dat ze geen verstand hebben van dieren blijkt ook weer uit een foto van hun dierendag actie,te bekijken op Facebook. Koeien die droog brood en appeltjes en worteltjes krijgen,koeien zijn herkauwers die een andersoortig menu nodig hebben wil hun voedsel verwerkingssysteem functioneren.

 • Bison

  Nou ja Khalid en z'n maten,als je over verstand van herkauwers en wat voor menu ze nodig hebben wil praten,dan zijn de huidige boeren ook niet veel wijzer dan Wakker dier en hun kornuiten.Biks is nou ook niet bepaald iets om op te herkauwen,het valt als snot uit mekaar als het nat word.

  Ga maar in het wild kijken wat een herkauwer eet,granen en biks en al dat fabrieks afval en zo dat er door gemengd word komt in een natuur dieet niet voor.  PS Vroeger toen er nog schillen boeren langs de huizen gingen om aardappel schillen en groente afval(en er zat altijd een hoop brood tussen) op te halen gingen hebben menige boeren dat voor vele jaren dagelijks aan de melkkoeien gevoerd, bij ons thuis werd dat ook gedaan.
  Wij voerden ook vaak doorgedraaide groenten,..ook wortelen.
  Daar was echt niks verkeerd mee.

 • Khalid en zijn maten

  @ Bison,jij loopt wel een beetje achter,het aantal bedrijven met 'mixerwagons'word in NL steeds groter en het gebruik van krachtvoeder in de vorm van brok word daardoor kleiner.Bedrijven met zo'n mengwagen maken steeds meer gebruik van de grondstoffen die in brok gebruikt worden zoals sojaschroot ,raapschroot ,gemalen tarwe of corn cob mix, de mineralen worden dan apart toegevoegd,samen met de mais, kuilvoer en stro voor de structuur heeft de koe van vandaag een voeder waarvan die optimaal gaat produceren en gezond blijft.

 • Paul Grefte

  Haha, een van de voorwaarden van IKB is geen bier in de koelkast. Benieuwd hoe ze dat klaar spelen daar in Roemenië........

 • mazzel1

  info175; die is goed!!

 • Khalid en zijn maten

  Neem maar van mij aan dat die Roemenen die daar op die bedrijven werken een heel laag loon krijgen,Interchicken ,de handel en de dieren bescherming gaan met het grote geld lopen. Zal eens bij mijn Roemeense vrienden navragen of die misschien ook weten in welke regio die stallen staan,kunnen wij daar misschien ook eens op bezoek gaan om te controleren of de dierenbescherming wel goed gecontroleerd heeft,en of er ook sterke drank in de koelkast staat.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.