Pluimveehouderij

Nieuws

Pilgrim’s Pride schrijft weer zwarte cijfers

Greeley – Pilgrim’s Pride heeft voor het derde kwartaal op rij winst gemaakt, ondanks hoge voerprijzen. Daarmee lijkt de pluimveeslachter na een faillissement in 2009 en moeizame jaren eindelijk de weg omhoog te vinden.

Maakte het bedrijf uit Colorado vorig jaar nog een verlies van 162,5 miljoen dollar, nu kon een bescheiden winst van 43 miljoen dollar (33,2 miljoen euro) worden bijgeschreven.

De voerrekening viel dit jaar 109 miljoen dollar duurder uit, vooral omdat droogte en hitte leidde tot een misoogst van mais in het Middenwesten van de Verenigde Staten. De tarwe- en sojaprijs zijn deels in het kielzog van de maisprijs mee omhoog gegaan tot bijna recordhoogte.

Deze konden echter ondanks de crisis nog ruimschoots worden gecompenseerd door hogere prijzen. Prijzen liggen hoger doordat de eerst grote vleesvoorraden in koelcellen door het land nu aardig zijn opgeruimd. Voor borstvlees wordt nu 7 procent meer betaald dan vorig jaar, terwijl vlees van de vleugels tientallen procenten in prijs zijn gestegen.
Op de beurs won het aandeel direct na de bekendmaking van de cijfers 6 procent aan waarde. “Onze uitvoering van de strategie heeft geleid tot een enorme verbetering van resultaten, zelfs in een onzekere en beweeglijke omgeving”, aldus topman Bill Lovette. Onder de in januari vorig jaar van Tyson Foods overgekomen Lovette kreeg personeel nieuwe prikkels om de verkoop omhoog te krijgen en kwam de focus weer vooral op export te liggen.
Pilgrim’s Pride had de wind mee, want de dollar staat tegenover veel munten relatief zwak doordat de centrale bank in de VS veel geld in de economie heeft gepompt. Deze actie heeft zelfs geleid tot een klacht bij wereldhandelsorganisatie WTO door Brazilië, zelf een grote landbouwexporteur. De cijfers worden ook in Brazilië goed ontvangen. De door schuld overladen eigenaar JBS maakte zelf eerder de hoogste kwartaalwinst sinds 2008 bekend.
Pilgrim’s Pride kwam onder Lovette enigszins terug van verbreding van activiteiten. Pilgrim’s Pride verkocht de Texaanse eieractiviteiten aan Cal-Maine Foods.

Of registreer je om te kunnen reageren.