Pluimveehouderij

Nieuws

Pijpers onderzoekt blackhead

Utrecht - Anton Pijpers, decaan van de veterinaire faculteit in Utrecht en oud directeur van de Gezondheidsdienst voor Dieren, is door het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) gevraagd nog eens met een frisse blik te kijken naar de blackhead-problemen in de kalkoensector.

Dat meldt Henk Hulsbergen van het PPE. Pijpers heeft het verzoek gekregen het blackhead-probleem te analyseren en advies uit te brengen over mogelijke oplossingsrichtingen.

Pijpers wil de komende tijd zich snel inwerken in het probleem. “Ik wil kalkoenhouders spreken, dierenartsen onderzoekers en beleidsmakers”, aldus Pijpers. Hij wil zich een beeld vormen van de stand van zaken in het onderzoek. “Er wordt bijvoorbeeld hier en daar gewerkt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen de histomonas-parasiet.” Tevens wil hij zich een beeld vormen over de mogelijkheden om medicijnen te gebruiken. Ook de vraag hoe het kan dat Nederlandse kalkoenenbedrijven meer last lijken te hebben van de ziekte dan bijvoorbeeld Duitse, krijgt zijn aandacht. Pijpers hoopt tegen het eind van het jaar met een rapport te kunnen komen met zijn bevindingen.

Inmiddels lijkt de blackhead-uitbraak over zijn hoogtepunt heen. Het laatste geval dateert van ongeveer een maand geleden. Volgens dierenarts Mark Heijmans van DAP Ell, en gespecialiseerd in kalkoenen slaat de histomonas-parasiet die blackhead veroorzaakt vooral toe bij bepaalde klimatologische omstandigheden. Warme vochtige nachten, in de nazomer zijn erg gunstig voor de parasiet. Nu de nachten kouder worden, is de histomonas minder virulent en zijn de kalkoenen minder vatbaar.

Heijmans heeft samen met enkele andere dierenartsen, gespecialiseerd in kalkoenen, een brief opgesteld met tips voor de kalkoenhouder. Volgens hem zijn er enkele lichtpunten. In Oostenrijk wordt aan de universiteit van Wenen gewerkt aan een vaccin tegen de ziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.