Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

PPE huurt frisse kijk in op blackhead

Zoetermeer - Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) wil een veterinair specialist van buiten de pluimveesector inschakelen om de kalkoenenziekte blackhead op een frisse manier te benaderen. Het PPE heeft al iemand benaderd en maakt deze week nog afspraken met hem.

Dat meldt Henk Hulsbergen van het PPE. Het productschap hoopt dat door deze manier van benaderen er nieuwe ideeën kunnen ontstaan om de blackheadziekte beheersbaar te maken.

De afgelopen periode zijn 7 van de 50 kalkoenenbedrijven getroffen door een uitbraak van deze ziekte. De ziekte lijdt tot grote uitval tot soms wel bijna 100 procent. De kalkoenhouders beschikken over geen enkel legaal middel om de ziekte te behandelen of te voorkomen. Het laatste curatieve middel dat beschikbaar was, nifursol, is in 2003 verboden.

De sector had de laatste tijd zijn hoop gevestigd op antibiotica met de werkzame stof paranomycine. Daarvan is bewezen dat het preventief toegediend via het voer werkzaam is. Het is echter uitgesloten dat dit middel wordt toegelaten meldt een woordvoerder van het ministerie van ELI. Preventieve toepassing past niet in het antibioticabeleid dat preventief gebruik wil voorkomen. Bovendien gaat het hier om een kritisch antibioticum dat van belang is voor de humane geneeskunde.

Volgens Rene Arts, coördinator bij de BAV, de kalkoenenafzetcoöperatie, zijn de meeste Nederlandse kalkoenenbedrijven sinds dit voorjaar verzekerd tegen blackhead. Het eigen risico is echter groot. "Voor een gemiddeld bedrijf rond de 20.000 dieren kom je al gauw op 25.000 euro per keer." Arts wijst ook op de enorme welzijnsproblemen onder de dieren en de emotionele problemen die veel kalkoenenhouders hebben met het lijden van hun dieren.

Laatste reacties

 • B bob

  Gewoon weer een krampachtige manier van dit productschap om de Veehouders het idee te geven dat ze niet afgeschaft moeten worden.
  De Farmacheutische industrie heeft voldoende expertise in huis (en gaat ook aan deze ziekte een berg geld verdienen) en het inhuren van een veearts is dus echt geldverspilling.

 • B bob

  Is de Kalkoenhouderij gewoon niet klaar met ondernemen ?
  Het belang van deze sector gaat niet boven het belang van de Volkgezondheid !

 • mazzel1

  och och; heeft ie ook al verstand van kalkoenen en blackhead. Ga het toch echt niet aan hem uitleggen hoe het zit met de biologisch gehouden kalkoenen en blackhead...

 • B bob

  Deze ziekte maakt geen onderscheid yussen regulier of biologisch en de werkzame medicatie nifursol is kankerverwekkend voor de Mens dus is het niet verstandig om nog bedrijfsmatig kalkoen te houden in de landen waar deze killer rondhuist.

 • sensia

  de dieren vechten terug met ziektes die niet meer te bestrijden zijn. luister naar deze roep van de natuur: stop met deze massale dierenbeulerij. weg met de bio-industrie, stop de intensieve veehouderij. niet goed voor mens, dier en milieu!

 • Mozes

  Sensia, hetzelfde geldt ook voor de mens. Met mijn dierenarts heb ik er wel eens over gefilosofeerd dat het onvermijdelijk is dat door de toenemende mensenpopulatie een virus gaat ontstaan die een enorme slachting zal veroorzaken. De vraag is niet of dit gebeurd maar wanneer dit gebeurd.

 • agratax2

  Mozes. Dezelfde soort opmerking heb ook van een jonge huisarts gehoord. Die beroepsgroep gaat er van uit dat er een ziekte of een vervuiling de kop op stekt waar zij als arts niet tegen op kunnen. Door de eeuwen heen hadden we de volgende middelen om de bevolkingsgroei in de hand te houden, besmettelijke ziektes, voedsel tekorten en oorlogen.

 • B bob

  agratax is de voorstander van een wereldwijde pandomie die zijn voordeur voorbij gaat Voedsel heeft hij voldoende en oorlogen worden niet in Europa gevoerd. Hij heeft dus niets te vrezen . De westerse bevolking zal na het uitroeien van de bevolkinggroepen die volgens hem niet gewenst zijn gewoon weer verder kunnen rommelen. Hij vergeet echter dat hoogmoet voor de val komt en dat nooit bekent is geworden waarom de Inka's , Maja's en farao's volledig verdwenen van deze planeet. De Dood zal ook deze x niet aan de deur van alle hoogmoedigen voorbij trekken.
  De mens werd verbannen uit eden en nu is men massaal bezig met het weer ingevorderde Paradijs onleefbaar en te gevaarlijk te maken om nog in te kunnen leven.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.