Pluimveehouderij

Nieuws

PPE: bedrijven zelf verantwoordelijk bij salmonella

Zoetermeer - Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) is niet van plan om vleeskuikenbedrijven die in de periode januari februari 2012 te maken hebben gehad met een salmonella-besmetting onder hun vleeskuikens alsnog tegemoet te komen met een financiële vergoeding.

Dat blijkt uit de stukken die donderdag worden besproken in de PPE-bestuursvergadering. Sinds begin dit jaar mogen koppels vleeskuikens die zijn besmet met Salmonella enteritidis (Se) of Salmonella typhimurium (St) niet meer als vers vlees in de handel worden gebracht. PPE is tot begin dit jaar bezig geweest om een fonds te vormen van waaruit vleeskuikenhouders die gedupeerd zouden raken door een besmetting met salmonella te kunnen vergoeden. Voor een dergelijk fonds dat via een heffing zou worden gevuld was goedkeuring van de EU nodig. Die goedkeuring zou er niet komen bleek al gauw, waarna PPE stopte met deze oplossing. In plaats daarvan heeft het productschap de opzet van een verzekering door een marktpartij gestimuleerd en gefaciliteerd waar nodig.

In de periode dat nog niet zeker was of er een fonds zou komen, hadden drie vleeskuikenbedrijven te maken met een besmetting met salmonella. Deze bedrijven hebben in eerste instantie gespeculeerd op vergoeding van hun schade uit het nog te vormen waarborgfonds, en geen pogingen gedaan om iets anders te regelen.

In het productschapbestuur is gediscussieerd over de vraag of het productschap deze bedrijven tegemoet zou moeten komen omdat het verwachtingen had gewekt dat er een schadefonds zou komen. Het productschap stelt nu dat het steeds op tijd de sector heeft geïnformeerd en niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de keuzes van de individuele ondernemingen.

Tot nu toe zijn dit jaar ongeveer dertig besmettingen met salmonella op vleeskuikenbedrijven vastgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.