Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Ophokplicht voorjaar niet haalbaar

Zoetermeer - Een ophokplicht voor buitenlopend pluimvee in het voorjaar is voorlopig niet haalbaar. Dat zegt Henk Hulsbergen van het Productschap pluimvee en Eieren. De pluimveevleessector zou graag zo'n ophokplicht zien in het voorjaar om besmettingen met laagpathogene AI tegen te gaan. De legsector is er juist op tegen omdat een flink deel van de export van uitloopeieren zou wegvallen. Ook de biologische sector is tegen een ophokplicht vanwege imagoverlies.

Omdat de pluimveesector als geheel niet op één lijn zit richting het ministerie zal dat ministerie geen ophokplicht instellen, aldus Henk Hulsbergen. De sector is al enkele maanden in gesprek met het ministerie van EL&I over extra maatregelen om besmettingen met laagpathogene AI te beperken. Dit gebeurt naar aanleiding en op basis van het rapport van het CVI 'Laag pathogene aviaire influenza virus infecties op pluimveebedrijven in Nederland.' De vermeerderingssector, exporteurs van broedeieren en eendagskuikens en de pluimveeslachterijen willen graag ophokmaatregelen omdat zij zich bij elke vondst van laagpathogene AI ziet geconfronteerd met exportbeperkingen.

 

Door de verdeeldheid binnen de pluimveesector zelf blijven te nemen maatregelen beperkt. Het Productschap Pluimvee en Eieren verspreidt een folder onder uitloopbedrijven om deze nog eenst e wijzen op het belang van biosecurity en early warning. Ook werkt het productschap nog voorstellen uit voor intensivering van de AI- monitoring en herinrichting van de buitenuitloop.

 

Het idee om gebieden met verhoogd risico voor besmetting met laag pathogenen AI aan te wijzen en dan via ruimtelijke ordeningsmaatregelen beperkingen op te leggen, is ook niet haalbaar. Wel zal het CVI nog worden gevraagd om de voor- en nadelen van vaccinatie nog eens in kaart te brengen. Hulsbergen schat echter de kans dat er wordt gevaccineerd als zeer klein in. "Je hebt te maken met virus dat zeer beweeglijk is en snel kan muteren. Bovendien hebben veel landen bezwaren tegen vaccinatie en zijn dan weer geneigd handelsmaatregelen te treffen."

Laatste reacties

 • l coumans

  B bob Help!!!!!!!!!!

 • puinhoop

  Imagoschade onstaat ook al als er meer dan 15 of 20 duizend biologische hennen in één schuur zitten. Om maar te zwijgen over het aandeel dat dan nog maar naar buiten gaat. Dan is een tijdelijke ophokplicht geen grote stap meer.

  Doe bijvoorbeeld net als bij de koeien. Bijvoorbeeld zelf weten wanneer je de kippen binnen houd als ze maar 200 dagen minimaal 8 uur per dag uitloop krijgen. Dit heeft voor en nadelen, maar ik denk dat er heel veel mensen mee kunnen leven.

 • l coumans

  ja van steenbergen de meeste biologischepluimveehouders hebben echt geen probleem met een ophokplicht.

 • B bob

  L Coumans, een ECHTE Biologische pluimveehouder heeft helemaal geen probleem met de soms noodzakelijke kortstondige ophokplicht . Die hebben een ruime stal met een ruime wintergarden ( overdekt) . De redenering dat de meeste Biologische ondernemers de dieren graag binnen houd is dus op een foutieve voorlichting gebaseerd. Dat komt wel vaker in uw voorgenomen reactie's voor . Volgend jaar is ondanks uw negatieve energie gewoon weer een mooi jaar voor de Biologische Sector en veel Reguliere stallen zullen leeg staan .

 • Ross

  Tok tok tok vergeet het maar onze biologische pluimveehouders hokken hun kipjes niet op. Als andere pluimveehouders schade hebben jammer dan(fijne mensen he!!). Laag AI en dan afslachten tja dat moet dan maar!!!.
  Gehele sector heeft er imagoschade van als er weer uitloopkippen zijn met AI. Bedankt biologische pluimveehouders.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.