Pluimveehouderij

Nieuws 30 reacties

Meer biologische eiwitbronnen nodig voor pluimvee

Derbyshire - De Engelse biologische sector gaat steeds meer andere leghennenrassen inzetten. Dat heeft invloed op de manier van voeren. Er zijn meer biologische eiwitbronnen nodig. Dat zegt Ian Proctor, directeur van het grootste bedrijf in biologisch diervoeder in Engeland, Hi Peak Organic Feeds.

De reden dat er andere rassen worden gebruikt is dat de huidige biologische leghennen relatief grote eieren produceren en volgens Proctor wil de Engelse consument steeds vaker een biologisch ei dat een normale afmeting heeft.

"In aanvulling op de meer gevestigde legrassen Lohmann, Hy-Line en Warren, zien we een stijging in het gebruik van rassen zoals Columbian Blacktail, Bovan Brown en Amber Link. De huidige voerregimes kunnen we echter niet altijd een op een vertalen naar de nieuwere rassen, maar dat wordt wel vaak gedaan. Het niet rasspecifiek voeden van de kippen is vaak het gevolg van een te grote afhankelijkheid van een beperkt aantal biologische ingrediënten. Een toename in de keuzemogelijkheid van ingrediënten die gebruikt kunnen worden voor biologische leghennen is daarom belangrijk om elk ras een andere aanpak vraagt. Daarbij zijn kwalitatief hoogwaarde eiwitbronnen het meest cruciaal. Die zijn namelijk nodig voor een goede aminozuurbalans in het voer en hiermee kun je het eigewicht sturen. Maar deze ingrediënten zijn niet altijd beschikbaar", aldus Proctor.

De Nederlandse biologische pluimveesector kampt ook met een te krappe keuze in biologische eiwitbronnen. Volgens Jaap van Deelen, voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV) wordt dit probleem alleen maar groter als vanaf 2015 verplicht 100 procent biologische grondstoffen gebruikt moeten worden (nu is dat nog 95 procent).

Laatste reacties

 • B bob

  Op dit nieuws zou een aantal Nederlandse Akkerbouwers acuraat kunnen reageren Het tekort aan plantaardige Biologische voedergewassen is een zogenaamd gat in de markt. er zijn nu nog veel Akkerbouwers die elk jaar gewoon koolzaad laten groeien op hun akker maar het is erg goed mogelijk om bijvoorbeeld Lucerne te telen. Dan komt het Nederlandse talent daar goed van pas ! Links rijden is even wennen en het bier is een beetje waterig maar de Mensen zijn in het Zuiden ( kent) erg makkelijk op de hand.

 • gerjan slingenbergh

  Jaap van Deelen beseft niet dat consumenten echte biologische produkten willen consumeren, Dus geen geknoei met chemisch geproduceerd voer. Er zijn twee manieren om het probleem op te lossen 1. Meer eiwit houdende gewassen telen
  (B.V. Wikke, erwten, bonen of lupine) 2. Te kiezen voor een ander merk kip.
  Kennelijk prevaleert Jaap van Deelen de consumenten voor de gek te houden i.p.v. naar oplossingen te zoeken.

 • l coumans

  beste B bob dat familie uitje heeft je toch nog goed gedaan

 • B bob

  Misschien moeten meer van de Boerderij.nl leden er even tussen uit.

 • Khalid en zijn maten

  Bob : Reguliere akkerbouwgrond moet eerst nog door een omschakelingsproces voordat er over een biologisch gewas gesproken word,dit proces duurt een aantal jaren en in die tijd heeft een akkerbouwer dus een gewas dat qua opbrengst net niet goed genoeg is om van te leven,dus zo makkelijk is het niet

 • B bob

  Volgens de strikte skalnormen is het niet eenvoudig om van regulier over te schakelen naar Biologisch Khalid . Daar heb je volledig gelijk in . In Engeland zijn echter veel akkers waar niet met kunstmest en slechts in beperkte mate met bestrijdingsmiddelen is gewerkt in de afgelopen jaren. De Engelse zijn zuinig op hun eigen landbouwgrond en voeren een groot gedeelte van de plantaardige voeing in vanuit de EU . Het is al in een korte tijd mogelijk om officieel Organic te gaan telen/leveren.
  Ik probeer een aantal Akkerbouwers over te halen om eens een kijkje te nemen in Engeland . Je hoeft niet direct te investeren maar kan gewoon in samenwerking met de landeigenaar een goed bestaan opbouwen. Ook het Nederlandse paspoort mag je gewoon houden als je daar zo gehecht aan bent LOL

 • kleitokkers

  Alleen jammer dat er een te kort aan boeren in engeland komt.

 • B bob

  Dat probeer ik juist te voorkomen door er Nederlandse ondernemers naar te laten kijken . De akkers zijn er en de markt is groeiende dus volop kansen voor de Boer die het in Nederland niet meer volhoud.

 • kleitokkers

  Ook al een emigratiedienst je bent wel multi op jou leeftijd

 • B bob

  Als Nederlander kun je overal binnen de EU aan de slag en is emigreren niet noodzakelijk.

 • kleitokkers

  Waarom ben jij dan wel geemigreerd

 • mazzel1

  Vanuit Texas de akkerbouwers naar Engeland?? Bobke toch; pilletje vergeten in te nemen??

 • B bob

  Kleitokkers, ik vond persoonlijk de economisch situatie in texas erg prettig en woon nu in het Wassenaar van Texas met een grote groep uiters dankbare klanten in mijn directe omgeving. Ik ken een aantal Nederlanders die een aantal jaren in Engeland Biologisch zijn gaan boeren en die hebben het best goed voor elkaar.
  Mazzel1, is voor jou niet duidelijk dat ik het heb over Nederlandse akkerbouwers die de kans kunnen grijpen in Engeland . Nergens schreef ik iets over ondernemers vanuit Texas naar Engeland sturen .Graag eerst aandachtig mijn text lezen en niet te snel gedreven door wrok/afgunst te snel een slappe reactie sturen.

 • B bob

  HaHa gedreven door wrok/afgunst ? In geen HONDERD jaar. Blijf jij maar lekker in Texas . B Bop

  (Ik heb jouw reactie gelijk even geplaatst mazzel1 Dat scheelt jou weer tijd LOL )

 • ikkethuis

  het moet niet gekker worden met b bob, nu gaat hij zelfs voort reageren op zijn eigen reactie s.

 • vraagteken

  Ik heb in Engeland op een akkerbouw bedrijf gewerkt, 700 hectare aardappelen terug gebracht naar 400 omdat het land gewoon niet geschikt is.
  die boer had ook nog een samenwerking in schotland 500 hectare door al die nattigheid is het daar ook geen succes
  en het graan combinen tussen de regenbuien door werd je ook niet vrolijk van.
  het is daar prachtig maar ook een grote uitdaging.

 • kleitokkers

  O,ja ik heb daar ook free range en organic bedrijven met kippen bezocht.
  Een beschermde markt maar bedrijven veel verlies aan vossen en hele matige resultaten ondanks hun zeer lage bezetting. Ik zou daar geen kippen willen houden op die manier. Wel een goede eiprijs toen.

 • B bob

  Gewoon in het vlakke Kent blijven want daar is het klimaat erg prettig voor de landbouwer.

 • B bob

  De vossen zijn zeker een bedrijfsrisico in England maar het is gewoon belangrijk om de kippen op stok te krijgen voor deze tevoorschijn komen.
  Zolang de Organic and free range ondernemer gelukkig is met de omzet is er geen probleem . Soms kom je op deze planeet mensen tegen die gewoon tevreden zijn . Volslagen achterhaald natuurlijk dat 'Tevreden zijn ' maar ze voorzien in de eigen levensbehoefte. Dat kun je van de losgeslagen jongeren daar niet zeggen.

 • kleitokkers

  Technische cijfers waren toen 8% vermiste kippen per gemiddelde ronde want als je veel eten voor de vosjes zijn dan komen er ook veel vosjes. En dat luikjes verhaal trapten ze toen al niet in. Ook veel last van laag pathogene virussen daar bij zowel organic en free range dus ook moeilijk om op deze manier toch inkomen te halen. Maar met al je wijsheid over hoe het anders moet in nederland, met hoeveel dieren haal je een netjes inkomen en wat voor inkomen is dat dan in jou ogen.

 • l coumans

  `ja typische luiheid ik heb 2000 mtr afrastering voor 12000 biolegkippen en geen vos die erdoor komt, mis met slachten hooguit 25 kippen , maar ik fok ze ook zelf op en misschien dat ik enkele kuikens kwijtraak aan de roofvogels maar mijn kippenrennen zijn vosproof 60 cm in de grond en 2mtr boven de grond , dus niet lullen maar krullen oftewel nie mauwe mer schauwe.

 • Lie

  Kan iemand me uitleggen wat er nu precies aan de hand is; zijn de eieren te groot voor de kip of wil de consument ze groter cq kleiner hebben, wat is een 'normaal' ei in Engeland?

 • Bison

  Jullie kenne beter 'kiwies' gaan fokken,..die leggen een ei bijna net zo groot as hun zelf.
  Nou dat is pas economisch,..3/4 minder kippen en het zelfde gewicht in eieren houden.LOL

 • klaasKip

  Europa komt met de huidige houderij vorm 8 miljoen hectare landbouw grond te kort voor het verbouwen van plantaardig eiwit, wanneer we alles biologisch gaan verbouwen in alleen Europa kommen we 15 miljoen hectare landbouw grond te kort voor alleen al het verbouwen van plantaardig eiwit, hoezo naief om te denken dat heel de wereld organic kan telen.

 • mazzel1

  Je kan van een activist ook niet verwachten dat hij iets van de landbouw weet en daar zinnige uitspraken over kan doen. Je hoeft ook niet in Texas te blijven als je er niet bent of misschien wel nooit geweest bent....

 • B bob

  Kleitokkers, Ik kan alleen aangeven hoe ik persoonlijk een erg mooi Familieberdijf heb opgebouwd en eenieder mag gewoon zijn eigen pad bewandelen.
  Ik kijk ook nooit naar het gepruts van sommige biologische ondernemers maar geef workshops aan de Ondernemers met een gezonde dosis doorzettingsvermogen en vernuft ( intelligentie).
  Door elke x weer genetisch materiaal in te kopen van de vermeerderingsbedrijven die hun eigen Grootouderdieren in gruwlijke stallen houden vraag je eigemlijk om een steeds slechter eindresultaat. Elke % achteruitgang aan genetische kracht bij de f1 dieren heeft voor de veehouder rampzalige gevolgen.
  Ik kijk dagelijks rond in de stallen en haal de strerkste dieren er tussenuit. Deze hennen en hanen vertroetel ik nog een beetje extra en ik broed de eirern uit die stal zelf in een kast uit. Deze manier van werken is de zekerheid van ons Familiebedrijf . Zo heb ik nu een aantal bloedlijnen waarbij een natuurlijke resistentie is ontstaan voor een aantal hier heesende dierziekten.

 • B bob

  lie, er staat duidelijk dat Sommige kippen rassen te grote eieren leggen omdat de meeste consumenten liever een kleiner eitje eten. Een ei moet ook voor de Engelsen niet te groot zijn maar de verwerkende industrie zou graag met Bison in gesprek gaan over die kiwie's LOL

 • B bob

  Klaaskip rekend met de calculator van kabouter Plop en denkt dat de Nederlandse reguliere veehouderij in de toekomst nog de mogelijkheid heeft om voor de export in Nederland te werken aan een Verantwoorde productie van dierlijk producten. de Akker zullen voorlopig nog el verder verkloot worden met de WUR gmo gewassen en de diermartelaren zullen geleidelijk aan op de fles gaan. Inde tussentijd investeerd de verwerkende industrie en EU in verre oorden in de Moderne productie van deze goederen. Veel akker zullen een andee bestemming krijgen en de Ondernemers die geen schade berkkenen aan de Natuur mogen gewoon doordraaien zolang ze draagkracht hebben.
  Maxzzel1 heeft vandaag Pech met zijn slappe dagelijkse reactie. Ik heb geen zin om vandaag op zijn infantiele webvervuiling in te gaan. LOL

 • W Geverink

  En hoe groter de eieren zijn hoe meer geassisteerde legsels uiteraard, om over keizersnedes nog maar niet te praten. Dat is iets waar de biologische legsector absoluut niet op zit te wachten.

 • B bob

  Misschien is een kruising tussen een kiwie en een kippenras een optie voor in de 400.000+ stallen . Gewoon hennen 8 weken vetmesten en dan in de leg trekken . zodra het eerste mega ei de organen van het dier kapot drukt het dier op een transport band zetten richting de slachtlijn die direct aan de gigastal grenst en het vlees daar van het ei scheiden.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.