Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

In Ovo genomineerd voor innovatieprijs

Leiden - Het bedrijf In Ovo, dat een methode heeft ontwikkeld om het doden van haantjes te besparen, is genomineerd voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2012. Dat heeft de Rabobank bekendgemaakt. Dit jaar zijn uit 577 inzendingen tien ondernemers geselecteerd uit verschillende sectoren (agrarisch en niet agrarisch).

In 2010 is In Ovo begonnen met de ontwikkeling van een methode om in een vroeg stadium het geslacht van broedeieren te kunnen bepalen. Met deze methode kan op dag negen het geslacht van broedeieren bepaald worden met een optische scan. Broedeieren met mannelijke embryo’s worden geselecteerd en gebruikt in de vaccinproductie, terwijl de broedeieren met vrouwelijke embryo’s zich verder ontwikkelen. Dit leidt tot een verbetering van efficiëntie en dierenwelzijn.

"De techniek is nog niet op de markt waar we zijn al een heel eind op weg. Naar verwachting kunnen we de techniek binnen nu en twee jaar in de praktijk brengen en als product op de markt brengen", aldus Wouter Bruins van In Ovo. Bruins die samen met zijn compagnon Wil Stutterheim de techniek heeft ontwikkeld is dolblij met de nominatie voor de innovatieprijs. "We hadden het niet verwacht omdat er veel inzendingen waren. Met de nominatie willen we ook laten zien dat efficiëntie verbetering wel degelijk kan samengaan met verbetering van het dierenwelzijn. Met onze techniek willen we in ieder geval vóór 2016 voorkomen dat 100 miljoen haantjes gedood moeten worden, en daarna nog veel meer uiteraard. Met onze techniek zou dat voorkomen kunnen worden", aldus Bruins.

De afgelopen periode heeft In Ovo veel tijd gestoken om een goed netwerk in de pluimveesector (broederijen) op te bouwen. Bruins: "We zijn een biotechnologisch bedrijf en hebben geen achtergrond in pluimvee. Inmiddels hebben we zeer goede contacten met broederijen".

Een jury van deskundigen zal onder voorzitterschap van Rabobank bestuursvoorzitter Piet Moerland gaan uitmaken wie de hoofdprijs van 50.000 euro wint. Er zijn ook tweede en derde prijzen en een aanmoedigingsprijs voor jong talent. In totaal is 122.500 euro aan prijzengeld beschikbaar. Herman Wijffels en Moerland reiken de prijzen gezamenlijk uit tijdens een evenement op 14 november in het Evoluon in Eindhoven. Vanaf 22 oktober kan er gestemd worden via de Facebookpagina van de Rabobank.

Laatste reacties

 • B bob

  Mijn stem zou dit bedrijf zeker krijgen !

 • Ross

  Weer een voorbeeld dat de huidige veehouderij positief bezig is.
  Mijn stem hebben ze ook.

 • Bison

  Abortion onder de kippen.LOL
  Stem #3

 • in-ovo

  Het is vanaf nu mogelijk om te stemmen op In Ovo voor de publieksprijs van de Herman Wijffels Innovatieprijs. Ga naar de Facebook-pagina van de Rabobank en breng je stem uit. Bedankt!

 • B bob

  Ik heb de link aan mijn Familieleden doorgestuurd In-Ovo. Succes!

 • in-ovo

  Bedankt B bob, dat stellen we zeer op prijs. We gaan er voor!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.