Pluimveehouderij

Nieuws 42 reacties

Duitse legsector eist actie van politiek inzake etikettering verwerkingseieren

Bonn - De Duitse pluimveefederatie Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft (ZDG) eist dat er ook een etiketteringsplicht komt voor de productievorm en herkomst voor verwerkingseieren.

De politiek heeft het wat dat betreft volledig laten afweten, verklaart ZDG-vicetopman Bernd Diekmann. Het probleem is volgens hem namelijk dat veel verwerkingseieren in de EU nog afkomstig zijn uit al sinds begin dit jaar verboden legbatterijen. "In de EU worden naar schatting nog 50 miljoen legkippen in illegale kooien gehouden. De politiek moet nu eindelijk een keer actief worden in de strijd tegen de misleiding van de consument", vindt het ZDG.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  het is een misleiding van de consument om niet de vrije keuze te hebben om wel of geen batterijeieren te eten

 • Roelofsn

  Klopt Schoenmakers!! Het is ook misleiding van de consument om ze, via product, nu nog meer kooi-eieren te laten eten dan voor 1 januari. Het is toch een schande dat er wel kooieiproduct uit bijv. Amerika deze kant op mag komen, waar de hennen met 7 á 8 per kooi zitten, terwijl hier geen hennen meer mogen gehouden worden met 4 á 5 per kooi. Aan zowel ei als product moet dezelfde eisen worden gesteld, anders is het hele kooiverbod een wassen neus.

 • B bob

  Wakker dier zou dit onrecht aan moeten pakken . Onder druk van deze organisatie is johma ook al op scharreleieren/kippenvlees overgestapt.

 • lub tuf

  nop,nvp.?

 • Nines

  Consumenten moeten zich niet zo dom gedragen en zich beter laten inlichten. Niet door Appie of Van Eerd, maar door mensen met verstand. Maar alles moet snel snel en het maakt ze geen donder uit waar het vandaan komt. 20 verschillende soorten eieren in de winkel; waar gaat het nog over. Terug naar eenvoud lijkt me een wijze stap.

 • mazzel1

  De enige reden dat Johma, KLM etc overstappen is om het gedonder met die extremisten van Wakker Dier te voorkomen en de negatieve publiciteit die daar van komt. Laat de consument toch gewoon kiezen wat hij wil; het is toch te gek voor woorden dat Sjoerdje en Folkert uitmaken wat voor kip ik eet als ik eens met het vliegtuig naar Texas wil om Bobke te bezoeken hahah

 • klaasKip

  Dat een producent als Johma is over geschakeld is pure volks verlakerij en dat weet wakerdier heel goed in de Nederlandse wet staat nergens hoeveel produkt in de verpalking moet zitten er staat bereid met buitenloop eieren als er 1 buitenloop ei in is verwerkt is al genoeg de rest mag gewoon kooi eieren zijn. Dit gaat wakker dier natuurlijk niet aan de grote klok hangen ze kloppen zich zelf liever op de borst met deze nep overwinning.

 • klaasKip

  Nines gaat ook gebeuren de grootgrutters zijn niet blij met al die merk eieren deze zijn niet uitwisselbaar. straks krijg je een nutraal doosje , 3 verschillende maten . kan de inkoper nog beter de leverancier uitknijpen ieder ei is dan het zelfde wie het leverd maakt geen bal uit de goed koopste wind. (verliest)

 • B bob

  Nines,waarom blijf je de consument de schuld geven van alle misstanden ? Een consument is ook maar een mens en en mens gaat voor veel voor weinig . De Veehouderij had hier tot voor kort geen probleem mee ( zijn ook maar mensen ) en kon met veel goedkoop gmo voeder en groeistimulatoren in een gruwlijke dierfolterkamer steeds sneller meer laagwaardige productie draaien.
  Nu is er openheid over de gruwlijkheden in de veehouderij en is het probleem van multiresistente pathogenen die deze sector heeft ontwikkeld elke week in het nieuws en is wangedrag niet meer zo eenvoudig vol te houden.
  De energieprijs stijgt en de voederprijs gaat ook door het plafond.
  De verwerkende industrie kan eenvoudig uit het buitenland veel beter leven productie inkopen en zit daarom niet meer te wachten op de Nedrlandse en Belgische plofkippen ondernemer.
  Terug naar eenvoud wat betreft de eieren in de winkel is inderdaad de oplossing ! Gewoon 3 maten Biologische eieren die volledig vrij zijn van pathogenen uit een lokale kleinschalige stal . Net als Noorwegen een importheffing op buitenlandse eieren zodat de Boer een goede prijs kan afdingen !!

 • B bob

  Johma en KLM gaan met het omschakelen naar 'schone 'eieren voor positieve Reclame en voor een beter beheersbaare hygiene Pech1.
  Natuurlijk zit niemand te wachte op veel terechte negatieve publiciteit maar deze bedrijven kiezen fatsoenlijkere eieren voor hun geld. De Volgende stap is de verwerking van Biologische eieren aangezien die een veel lager bedrijfsrisico opleveren en als grondstof niet zo veel duurder meer zijn dan de 1 of 2 beter leven sterren eieren.
  klaaskip weet niet goed hoe Wakker dier werkt maar Johma zal echt geen kooieieren meer kunnen verwerken in een product waarop ze zetten dat er scharreleieren in zitten
  Ook is hij erg naief over de toekomst want de supermakt zal eerder overschakelen naar beter leven eieren uit roemenie aangezien deze straks voor deze sector veel voordeliger in te kopen zijn dan de verrijkte kooi eieren die Klaaskip graag in de winkel ziet liggen. De bio-industrie is aan het leegbloeden na de vele aderlatingen.

 • B bob

  Kijk op www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1297285 naar een van de goedkope caravanstallingen en hoor hoe de lot dit probleem gaat aanpakken . De productie beperken is het doel !!

 • klaasKip

  B bob je moet eens op houden om voor andere te spreken en stoppen met je eigen voor doen als boer je bent wel een boer maar dan in de figuurlijke zin van het woord je snapt hellemaal niks van deze zaken je gooit alle houderij vormen door elkaar .een advies gooi die pc op de schroot hoop en ga een potje kaarten met andere gepensioneerde.

 • Mozes

  B bob schrijft in reactie #10 dat Johma en KLM overschakelen voor positieve reclame en een beter beheersbare hygiëne. De werkelijkheid is dat bij vrije uitloopkippen de hygiëne en voedselveiligheid van de eieren juist slechter te beheersen zijn.
  B bob moet maar eens accepteren dat ieder voordeel ook een nadeel heeft.

 • Nines

  Bbob, ik geef de consument nergens de schuld van, ik geef alleen aan dat ze eens beter na moeten gaan denken. Ze moeten zich niet alles voor laten kauwen door een ander, want ze geloven werkelijk alle onzin die gezegd wordt. Hoelang geleden is het dat iedereen wilde afvallen met light-producten. Hoeveel mensen zijn daar wel niet júíst dikker van geworden. Ze horen wat ze willen geloven en daar komt dit soort nonsens vandaan. Als boeren terug in de tijd moeten door alle kipjes weer naar buiten te doen en tegen dezelfde knelpunten aan te lopen als de grondleggers van de bofkip, dan moeten consumenten ook maar eens terug naar huisslacht en de moestuin. Dat gaat niet gebeuren, waarom moeten wij dan wel 50 jaar terug in de tijd? De grootste boosdoeners zijn de supermarkten, maar de supermarkten worden dagelijks bezocht door heel erg veel consumenten. Dus consumenten zijn niet schuldig, maar ze dragen wel bij aan de schuld.
  en Bbob, ik geloof maar al te goed dat jij weet hoe wakker dier werkt.

 • B bob

  Klaaskip, geweldige reactie en erg goed advies dat ik zou aannemen als ik niet zo vreselijk irritant en koppig zou zijn . LOL
  Mozes, denkt dat hij/zij gewoon door kan gaan met de kille waarheid verdraaien . Een Biologische kip heeft een betere algehele weerstand dan die gemartelde antibioticaplofkip maar er moet wel iets gedaan worden aan de uitloop ( overdekken met efte folie )
  Nines, De meeste consumenten zijn Sheeple ( google ) en die kun je inderdaad alles wijs maken . Deze enorm grote groep nemmt de overheid tegen zichzelf in bescherming doordat de Nederlandse voedsel en waren autoriteit continue kjkt of de productie geen gevaar opleverd voor de volksgezondheid op korte termijn . Dat die zalm van Koppen ruim te laat uit de winkels gehaald werd kost uiteindelijk waarschijnlijk tientallen mensen het leven. Dan zal de regelgeving omtrend microbiologische vervuiling in dierlijke producten weer verder verscherpt worden en kunnen weer een aantal pluimveebedrijven een caravan/oldtimerstalling beginnen.

 • Ross

  lezen Bobke wat Nines schrijft maar ja te moeilijk voor je want dat wil je niet begrijpen blijf maar schoppen en schelden.
  Lekker makkelijk achteraf schoppen tegen die zalm(beste stuurlui staan aan wal).

 • Nines

  En als het dan nog waar was wat ie schreef, maar hij lult weer de shit uit zn nek. Ten eerste was het al niet de firma Koppen. Ten tweede zijn niet tientallen mensen overleden, maar slechts twee. Bovendien kan een salmonellabesmetting niet zoveel kwaad. Pas als jij een zwakke gezondheid hebt, kan dat kwaad. Overlijdt je dan aan de salmonellabesmetting, of overlijdt je dan ten gevolge van vele druppels die een overlopende emmer veroorzaken. Genoeg mensen die die zalm hebben gegeten en er niet ziek van worden, maar die mensen hoor je niet. Bovendien is het aantal besmettingsgevallen een pure schatting. Schatten geeft echter geen realiteitsbeeld.
  en realiteit heeft bbob het vooral moeilijk mee. Alles wat gezegd wordt is fout en iedereen doet het verkeerd. Behalve hijzelf. Dream on!

 • lub tuf

  ja,ja folkert bbob dat krijg je er van als je alleen maar sla blaadjes eet.

 • B bob

  Nines, Inmiddels zijn er al 3 dodelijke slachtoffer door FOPPEN zalm en de overheid heeft de verwachting dat er nog veel volgen ! Het opnemen voor deze gruwlijke onderneming verwacht ik alleen voor de mensen die net zo respectloos met de voedselveiligheid/volksgezondheid omgaan en 'gelukkig' stel je me weer niet teleur Nines ( en ross )
  Lub tuf, die Moordenaar van Pim waar jij me voor uitmaakt verliest zijn gehele hoofd zodra hij voor de loop van mijn Riot verschijnt ! (Kom zelf ook niet te dichtbij !)

 • mazzel1

  Ging het hier niet over pluimvee of is activist Bobke ook al de visserij op de korrel aan het nemen? Straks heeft ie ook nog een viskwekerij in Arizona of zo haha

 • B bob

  Pech1, ik haalde FOPPEN aan omdat dit bedrijf ook een vorm van bio-industrie heeft ontwikkeld waardoor de volksgezondheid ernstig in gevaar komt.
  Ook de sterk neergaande prijs van het product zalm is gelijk aan wat er met de massale overproductie in de plofkippen industrie gebeurde waardoor nu iedereen naar een miljoen dieren moet om nog te kunnen overleven .
  Ruim 950 officieele besmette consumenten van KOPPEN (en hopelijk niet meer dat de verwachte 13 dodelijke slachtoffers) is in dit geval de score. Kan de Plofkippen sector dit record breken ?

 • B bob

  De zalmkweek heeft overgens niets meer met visserij te maken ! Je zou voor de gein eens moeten onderzoeken hoeveel antibiotica in deze industrie verwerkt wordt .

 • B bob

  Nines vind het overgens geweldig dat KOPPEN een oplossing heeft tegen de vergrijzing ! Gewoon alle , vaak oudere , mensen die iets gaan mankeren een lekker stukje bio-industrie voor zetten.
  De pensioenfondsen hebben hun dekkingsgraag al weer bijgetrokken dus dat besmetten van Dierbare Mede-Mensen is niet noodzakelijk.

 • Bison

  Mozes,#13
  Als de mensen nou eens niet constant de handjes wasten en voor het ontbijt een paar van die vuile eitjes op zou eten en een vrij lopend kippetje voor supper, dan zouden ze immuniteit opbouwen tegen salmonella en ecoli en dat soort gespuis en niet van ieder wissewasje ziek worden of buikkramp krijgen als er per ongeluk een phatoogje in het voedsel geslopen is.
  Toen je voorvaderen nog rondzworven op de heide aten ze ook wel eens een doodgevonden beest dat al een paar dagen lag op zonder ziek te worden...Was makkelijker te kauwen ook.
  Ze moesten wel eerst de wolven en kraaien wegjagen.LOL

 • politiek

  Op een correcte manier etikettering moet heel simpel kunnen gebeuren. Ook in Nederland. Bedrijven die dan nog (fors ) boven het antibiotica en (pro) hormonen gebruik zitten zijn ook simpel te volgen en te etiketteren ! . Alhans als men die middelen van de legale markt haalt en dat zal ook in Duitsland nog wel een probleem zijn. Tevens is het niet geheel duidelijk of men in Duitsland net als in Nederland het gebruik van niet gelegeteerde laboratoria(methoden) mag en kan gebruiken. Dat filteren van informatie over eieren, vlees naar de consument is niet zo moeilijk. Ook het filteren van antibioiticagebruik en pro(hormoon) gebruik dus. Mijn inziens moet je net als bij alcoholische dranken en rookwaren verplichtingen vermelden met de verkoop. Inderdaad je moet wel ergens beginnen. De Duitse legsector eist actie. De Belgische Boerenbond heeft ook een actieplan opgestart inzake vermindering antibioticagebruik. Nu Nederland dus nog. Mogelijk dat die zodadelijk met een andere koers komen met VVD/PdA. De (Z)LTO zie ik nog niet zo snel komen met een voorstel vergelijkbaar als in Duitsland en Belgie .

 • ikkethuis

  b bob, je maakt jezelf belachelijk, de zalm waar je op doelt was natuur zalm, e, GEEN gekweekte zalm.

 • B bob

  Ikkethuis is in dit geval verkeerd of of totaal niet voorgelicht . Koppen doet helemaal niet aan natuurlijke productie en deze zalm kwam van een kwekerij in Schotland

 • B bob

  FOPPEN bedoel ik.

 • B bob

  De Schotse zalmkwekerijen produceren momenteel 140.000 ton en het wereldwijde misbruik van medicatie loopt wereldwijd in de miljoenen kilo's . Nutreco is een van de grootste leveranciers van de schadelijke hulpstoffen die bij deze ecologische rampteelt gebruikt worden. Een miljardenmarkt die niet snel zal verdwijnen als het niet nog een paar x vreselijk fout gaat met die laagwaardige giftige zalm.

 • Nines

  Voor een van de weinige keren ben ik het met Bison eens. Mensen moeten weerstand opbouwen. Dat geneuzel om een beetje salmonella. Als je daar al niet meer tegen kunt, dan kun je nergens meer tegen. Overigens had familie van mij laatst buikgriep. Ze waren allemaal ineens ziek, maar een dagje. Geen zalm gegeten. Stel er zijn mensen die wel zalm hebben gegeten en zij zijn ook ziek geworden dan wil dat nog niet zeggen dat zij van de zalm ziek zijn geworden dus. Bbob jij doet er alles aan om anderen belachelijk te maken, maar kijk eens naar je zelf.

 • B bob

  Je kan het dan wel met Bison eens zijn Nines maar hoe ga je de westerse verzwakte mens weer op het juiste spoor zetten ? De salmonella die momenteel in de voeding huist is niet meer de onschuldige versie van 30 jaar terug. Deze multiresistente vormen vinden in het zwakke menselijke gestel ( door het met antibiotica vervuilde industrieele voer dat ze vreten) geen effectief immuunstelsel meer aan en richten ernstige schade aan bij vooral de zwakkere mensen. Die familieleden van jou zouden wel eens verstandige consumenten kunnen zijn die de gevaren van antibiotica in de voedingsindustrie kennen. dan lopen ze soms een lichte airborn versie op van een virus of baxil bij een van de zwakke Sheeple.
  Ik hoef overgens niemand belachelijk te maken hier op Boerderij.nl . dar zijn jullie zelf extreem goed in LOL

 • lub tuf

  kom maar op met je puddingbuks.

 • lub tuf

  boe!

 • klaasKip

  Er wordt hier door de idealist weer antibiotica bij gesleept maar in het stuk gaat het daar hellemaal niet om.Het gaat er om dat er nog steeds landen zijn die ilegale systemen gebruiken voor leghennen houderij. Het wordt eens tijd dat de beheerder net als op boerderij connect gaat corigeren wanneer men telkens weer afwijkt van het onderwerp om hun eigen waarheid te verkondigen.

 • Mozes

  B bob, laats zag ik een boek over de burgelijke stand bij ons in het dorp van 1856. Wat vooral opviel was dat er vrijwel geen mensen in stonden die ouder dan 70 waren. In die tijd was de gemiddelde levensverwachting niet hoger dan ruim 40 jaar. Nu ligt de gemiddelde levenverwachting al boven de 80 jaar. Dit is ook één van de redenen dat de pensioenleeftijd omhoog moet.
  Als de mens tegenwoordig zoveel zwakker is door allerlei schadelijke stoffen hoe verklaar jij dan dat de levensverwachting in ruim 150 jaar is verdubbeld.

 • klaasKip

  mozes ga je een lul verhaal als antwoord op krijgen is namelijk een feit weet hij geen raad mee

 • Bison

  Mozes vroeger werden de mensen kapot gewerkt,vooral de minderbedeelden hadden tekort aan voedsel.Pensioen bestond niet en als men erg ziek werd ging men meestal de pijp uit.
  De doktors waren net slagers,..ze wisten weinig.
  Babies stierven als vliegen,..de moeders ook,..kraamvrouwen koorts en meestal in de zieken huizen.
  De beter gesitueerden werden gemiddeld wel ouder
  Je kent het gezegde,..wie niet steelt en wie niet erft die zal werken tot ie sterft.
  Tegenwoordig is de behuizing en de ziekte bestrijding/genezing beter.
  Het voedsel zelf was net zo gezond of gezonder als vandaag de dag,er is alleen meer voedsel nu.

 • Mozes

  Bison, vroeger werd er meer vet gegeten. Ik kan mij nog herinneren hoe bij ons vroeger als een varken geslacht was vet werd uitgebakken in de pan. Met het hele gezin om de tafel en brood dippen in het vet. Daar zou je nu eens mee moeten komen! Daarnaast werd vroeger lang niet het fruit gegeten wat men tegenwoordig doet. Ook vruchtensappen werden niet gebruikt zoals tegenwoordig. Men had vroeger geen koelkast of vriezer. Veel verse producten kon men niet goedhouden. Ik kan mij nog herinneren hoe mijn moeder groente inweckte. Melk was nog wel eens bedorven. Het idee dat voedsel vroeger beter was is gebaseerd op een romantische voorstelling van vroegere tijden.

 • B bob

  Mozes gaat voorbij aan de manier van warmstoken van de ouderwetse winderige woningen van 150 jaar geleden. Alle openingen werden met oude onderbroeken dichtgestopt en de olie/houtkachel stond rood gloeiend . Dan kun je als mens gewoon niet echt erg oud worden . Dat de farmacheutische industrie erg inventief is en met allerlei chemische middelen de dood van mensen steeds verder uit kan stellen heeft de levensverwachtig wel een beetje verbeterd maar ga eens aan oudere mensen vragen hoe het met de qualiteit van leven gesteld is . Ik ben al behoorlijk op leeftijd maar dat doe ik gewoon met natuurlijke voeding en voldoende frisse lucht en beweging . Dat de voedingsindustrie met de industireele voeding voor een langer leven heeft gezorgt voor de gehele wereldbevolking is onzin want alleen al in Engeland sterven nu al 45% van de mensen aan voeding/leefstijl gerelateerde Kankersoorten

 • Bison

  Mozes de mensen hadden vroeger vet nodig om genoeg callorien binnen te krijgen om die 14-18 uur werkdag te overleven..
  Er word eigenlijk nu nog net zoveel vet gegeten dat ze door al dat kant en klare fabrieks voer heen werken.

  Ik ben ook opgegroeid in de pre koelkast era toen wij nog zelf voedsel inmaakten( zonder chemicalien) en ja fruit kwam alleen op tafel als het in season was,maar toen werd het nog niet bespoten en dus gezonder,...en we hadden levertraan in de wintermaanden....
  Als er iets bedorven was ging het naar de varkens(weggooien was zonde)
  Bijna alle groenten en fruit zit onder de spuitmiddelen vandaag de dag,..erg gezond indeed!

 • Ross

  Klopt maar het is nu 2012 tijden veranderen Bison. Zeg hiermee niet dat het beter geworden is maar wel anders. Hebben nu ook internet/mobiele telefoon/enz.. Alles heeft zijn voor en tegen.

 • Bison

  Ja Ross we hebben telefoon/cellphone internet ipod TV Auto electra en all dat andere electronische stuff.Prachtig stuff,maar nu moeten er 2 een volle baan werken in het gezin om all die fratsen te bekostigen.
  En het normale gezinsleven als wij het vroeger thuis beleefden is dus wel en goed naar de knoppen.
  Als je zegt,..er is voor en tegen in alles...but life goes on!.

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.