Pluimveehouderij

Nieuws

Bleker reikt EU-certificaat uit aan Broederij Verbeek

Lunteren - Demissionair staatssecretaris Henk Bleker van het ministerie van ELI reikte vrijdagmiddag het EU-certificaat compartimentering officieel uit aan Pieter Kruit, algemeen directeur van Broederij Verbeek en opfok in Lunteren. Verbeek voldoet sinds oktober 2011 aan de eisen voor het EU-certificaat, maar de staatssecretaris had niet eerder gelegenheid het officieel uit te reiken.

Het EU-certificaat heeft betrekking op dochterbedrijf Verbeek Poultry International (VPI), de vaccinbroederij van VPI in Biddinghuizen en de vijf pluimveebedrijven die de vaccineieren leveren. Het certificaat houdt in dat de NVWA de vaccinbroederij en de vijf toeleverende bedrijven gezamenlijk als een compartiment erkent en dat deze als zodanig zullen worden behandeld in geval van een uitbraak van vogelgriep. De bedrijven krijgen deze erkenning omdat zij aan uitermate strenge hygiëne-eisen voldoen.

 

Nederland is in twintig geografische compartimenten ingedeeld. Wanneer in een compartiment vogelgriep wordt vastgesteld, gelden in dat compartiment allerlei strikte (vervoers)eisen. Op basis van het toegekende EU-compartiment worden de vaccinbroederij van VPI en de vijf toeleverende bedrijven, die in verschillende geografische compartimenten liggen, vrijgesteld van de eisen die bij een AI-uitbraak worden opgelegd aan (pluimvee)bedrijven in dat geografische compartiment. Zo kan Verbeek de afnemers van de vaccineieren daarvan ook bij een AI-uitbraak blijven voorzien.

 

VPI is het eerste bedrijf in Nederland en – na pluimveefokbedrijf Ross in Schotland – het tweede in Europa dat deze erkenning krijgt. Enkele andere pluimvee(fok)bedrijven hebben wel een aanvraag ingediend, maar zijn afgehaakt omdat zij de eisen te streng vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.