Pluimveehouderij

Nieuws 19 reacties

Biologische pluimveesector op eigen kracht verder

De Glind - Het biologisch bedrijfsnetwerk pluimvee is onlangs afgesloten maar zal worden voortgezet en uitgebouwd door de sector en biologische pluimveehouders zelf. Dat zegt Jaap van Deelen, voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV).

De afgelopen tien jaar heeft het ministerie van ELI het biologische bedrijfsnetwerk gefinancierd, maar het heeft al enkele jaren geleden aangegeven dat de biologische pluimveesector in 2012 op eigen benen moet staan. Van Deelen: “Daar hebben we de afgelopen jaren ook naartoe gewerkt en we wisten dat de financiering een keer zou ophouden."
Dat de sector op eigen benen staat is duidelijk. In 2011 heeft de biologische legpluimveehouderij een groei van 30 procent doorgemaakt, uitkomend op rond de 1,7 miljoen biologische hennen in Nederland. Ook kwalitatief zijn er stappen gezet. “Maar er blijven voldoende uitdagingen over voor verdere ontwikkeling van de sector. Niet zozeer in de groei maar meer in de controle van uitloopgebonden dierziektes zoals laagpathogene vogelgriep en Coryza. Ook met betrekking tot de inrichting van de uitloop en het gebruik ervan door de kippen kunnen we nog veel verbeteren. Sommige kippen gebruiken namelijk niet de gehele uitloop en niet alle uitlopen hebben beplanting en beschutting”, aldus Van Deelen. De verplichting om straks 100 procent biologische grondstoffen te gebruiken, zien veel biologische pluimveehouders ook als knelpunt.
De komende tijd gaan de pluimveehouders op eigen benen verder in een aantal studiegroepen. Het doel is om bij elke studiegroep minstens één BPV lid te hebben zodat de uitkomsten van de studiegroepen verder gecommuniceerd kunnen worden naar belanghebbenden in de sector. Per studiegroep wordt bepaald welk thema opgepakt gaat worden. “De financiering hebben we niet meer dus dat moet vanuit de pluimveehouders zelf komen, maar het gaat gelukkig niet om grote bedragen”, aldus de BPV-voorzitter.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Als het meer moet worden dan een praatclubje gaat het geld kosten en dan haken de meeste mensen af.

 • Khalid en zijn maten

  Als de financiering wegvalt zal het biologische ei in de toekomst wel duurder worden,maar eens zien hoeveel dieren-knuffelaars er in de nog komende crisis jaren extra geld uit willen geven voor een 'eerlijk' eitje....

 • B bob

  Wishfull thinking Khalid. De Finaciele ondersteuning was erg welkom maar zonder deze beperkte financieele steun zal geen enkele Biologische ondernemer de beslissing nemen te stoppen met Biologisch Boeren.
  Ik denk dat de vraag in de nabije toekomst enorm zal toenemen en het aanbod continue te laag zal zijn . Gevolg is een mooie prijsontwikkeleing terwijl de reguliere ondernemers hun markt alleen maar zien afkalven en instorten door de Oost Europese productiegroei..

 • kleitokkers

  Maar bob, een excursie voor deze mensen naar jou bedrijf lijkt mij zeer zinvol want de problemen die zij aan kaarten heb jij niet, Je kunt ze nog veel leren lijkt mij.

 • Ross

  Ja Bobke wanneer kunnen we komen????

 • jete

  'Eenheid in Verscheidenheid': Jammer dat we in een klein land als Nederland de toepassing daarvan zo moeilijk in praktijk kunnen brengen. Dit komt bijvoorbeeld duidelijk naar voren met de veelheid aan politieke partijen en kerkgenootschappen die we hebben.
  Helaas blijkt in een kleine sector als de pluimveehouderij het ook moeilijk te zijn om een Eenheid in stand te houden getuige het voornoemde artikel. Met het feit dat er bijvoorbeeld een Biologische Pluimveehouders Vereniging is, die op eigen (financiële) kracht verder wil, komt er namelijk weer een voorbeeld van 'versnippering' naar voren.
  Nu zou het kunnen zijn dat 'verdeeldheid' een genetische eigenschap is, die onder de Nederlandse bevolking veel voorkomt. Dit neemt echter niet weg dat er met 'Eenheid in Verscheidenheid' meer kan worden bereikt en er daarbij ook nog zoiets bestaat als 'Eendracht maakt Macht'.

 • B bob

  Kleitokkers, de ECHTE Europese Biologische Pluimveehouders hebben inderdaad problemen met de vogels als besmettingsbron en dat risico heb ik hier niet. Onze extreem sterke kippen zijn exclusief voor ons familiebedrijf en partners dus daar schieten de Europese ondernemers dus ook al niets mee op. Ik heb nagenoeg alle beschikbare scharrelruimte met foliedekken overkapt in verband met roofvogels.
  Ross, ik heb geen behoefte aan pottenkijkers die toch niets willen aannemen en ik heb al aangegeven dat ik blij ben dat de chemische georganiseerde misdaad mij niet meer weet te vinden. Dat wil ik samen met mijn Familieleden absoluut zo houden .

 • kleitokkers

  Leuk dat je de folie dekken even aanhaalt, ik heb namelijk uitlopen met damwandplaten dak en windbreekgaas op de zijkant, van boven naar beneden. En ik heb momenteel een huisbuizerd welke de gewoonte heeft ontwikkeld om steeds laag voor dit gaas langs te vliegen en jij weet wat er dan gebeurt met de kippen. wat is hiervoor de beste oplossing, want ik heb genoeg van mijn lange armen.

 • mazzel1

  Bobke zijn kippen zijn zo gefokt dat ze niet bang zijn van roofvogels; die Barnevelders zijn niet bang van de prairie-gier haha; het sprookje wordt steeds mooier..

 • Ross

  Bij zijn sprookje wil hij ook al geen pottekijkers, raar he!!!!.

 • Khalid en zijn maten

  Ik noem Bob vanaf vandaag Volkert ,2 personen met dezelfde fantasie en waanbeelden over hoe het volgens hen moet...Misschien is Volkert wel Bob want in de bajes schijnen ze tegenwoordig ook internet te hebben...

 • mazzel1

  of Sjoerd?

 • B bob

  Khalid en Pech1, Jullie mogen mij gewoon noemen zoals dat jullie uitkomt . Ook mag je die moordenaar van Pim gerust een enkeltje Dallas geven . Dan voer ik zijn kadaver aan de Dieren van mijn reguliere buur. Beide mogen jullie ook gerust een aantal jaren vooruit kijken! Wie van ons drie zal dan nog een Schoon KARMA hebben? De Reguliere veehouders veroorzaken in steeds meer landen honger en DOOD en dat zal niet ongestaft blijven. Ook het leveren van met pathogenen vervuild vlees veroorzaakt steeds vaker gezondheidsschade op korte termijn en op de lange termijn zijn de gevolgen nog veel erger.
  Steek die maar in je zak !

 • B bob

  Klietokkers, ik denk dat het belangrijk is om te kijken naar de manier waarop de eerste 14 weken van het leven van een Kuiken verlopen . Als de dieren dan regelmatig ergens van schrikken breken ze niet zo snel iets en raken ze er aan gewoon dat er soms paniek uitbreekt in de uitloop . Ook zorgen voor voldoende daglicht vanaf de eerste week in de Stal voorkomt dat de Dieren oogproblemen ontwikkelen en daardoor erg schrikkerig worden.De ogen van Kippen zijn erg bijzonder en ze gebruiken een gedeelte van het voor mensen onzichtbare licht (uva )om elkaar waar te nemen.
  De opname/aanmaak van calcium bevorderen door een gezonde Darmflora met pre/pro biotican, larven/insecten, Luzerne en (gedroogde) kruiden helpt ook tegen uitval .

 • kleitokkers

  Dat van voer en calcium probiotica dat weet ik wel en is gemeengoed op mijn bedrijf als het nodig is. Maar mijn huisbuizerd jaagt ze nog steeds de shrik aan.
  Want de vijanden van een kip komen uit de lucht moet dit er uit gefokt worden. Niet dat het mijn probleem nu oplost.

 • l coumans

  kleitokkers een beetje geduld en een goeie buks

 • B bob

  Misschien hoeft de Buizerd niet gelijk afgeschoten maar kun je naast de uitloop een tijdelijke hindernis plaatsen in het vluchtschema van dit dier. Dat werkt soms afdoende.

 • Khalid en zijn maten

  @ kleitokkers ,nodig Bob uit om in het vluchtschema te gaan staan ,hij moet af en toe toch even weg uit dat criminele Texas waar hij moet onderduiken voor de mannen van de chemie bedrijven..

 • B bob

  Khalid,ik heb tenminste nog de mogelijkheid om buiten schot te blijven van de chemische georganiseerde misdaad. Dat kunnen de Europese ondernemers jammergenoeg niet meer Die moeten al die zware giftige troep gewoon afnemen omdat ze anders geen afzet hebben.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.