Pluimveehouderij

Nieuws 454 x bekeken 4 reacties

PPE: uitloopbedrijven veel grotere kans op AI-besmetting

Zoetermeer – Legpluimveebedrijven met uitloop hebben een elf keer zo grote kans op een infectie met laagpathogene AI (vogelgriep) dan legbedrijven zonder uitloopsysteem. Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren op basis van een conceptrapport van het Centraal Veterinair Instituut en de Erasmus-universiteit.

Het rapport is in een besloten sessie gepresenteerd aan vertegenwoordigers van de pluimveesector en verder nog niet openbaar, zo meldt gezondheidsspecialist Henk Hulsbergen van het PPE. De resultaten van het onderzoek staan verwoord in een vergaderstuk voor de sectorcommissie Pluimveevlees.

Het rapport is opgesteld op verzoek van staatssecretaris Henk Bleker. Hij wilde het vermoeden dat bedrijven met uitloop een hoger risico lopen op vogelgriep onderzocht hebben.

Het PPE meldt verder op basis van dit rapport dat het aantal besmettingen (het CVI spreekt van primaire introducties) met vogelgriep toeneemt per jaar. In de jaren 2006 tot en met 2011 zijn achtereenvolgens 2, 8, 9, 10, 18 en 23 primaire introducties op pluimveebedrijven vastgesteld. Het gaat hierbij niet alleen om H5- en H7-besmettingen, maar om alle besmettingen. De oorzaak van deze toename van het aantal gevallen per jaar is niet duidelijk.

Het CVI concludeert op basis van de gegevens over de jaren 2007 tot en met 2010 (46 gevallen in totaal) dat de legbedrijven met uitloop een elf keer zo grote kans hebben op besmetting.
Het CVI concludeert anderzijds op basis van onderzoek naar het voorkomen van virus bij wilde vogels dat er geen overeenkomst is te vinden tussen het vóórkomen van bepaalde typen vogelgriepvirus bij wilde vogels en bij pluimvee. Ook is het niet mogelijk om bepaalde gebieden in Nederland aan te wijzen waar vaker dan gemiddeld besmettingen met Laag pathogeen AI-virus plaats vindt.

Een werkgroep van LTO/NOP heeft een serie aanbevelingen opgesteld die eveneens aan de staatssecretaris zijn aangeboden. Die aanbevelingen betreffen onder meer maatregelen bij besmetting en aanscherping van de eisen om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen. Ook bekijkt de sector in PPE verband in hoeverre de sector zelf op voorhand maatregelen kan nemen en opleggen.

De verwachting is dat het CVI/Erasmus-rapport in de loop van volgende maand aan de Tweede Kamer wordt toegestuurd en dan openbaar wordt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  leo 54

  je kunt een rapport op twee manieren lezen maar dat kunnen ze in zoetermeer niet

 • no-profile-image

  gekke henk

  hup, de kippen snel weer in de kooi.

 • no-profile-image

  Verbazingwekkend, dit rapport (althans wat we ervan meekrijgen). In Frankrijk wordt al meer dan 50 jaar pluimvee geproduceerd onder het kwaliteitskeurmerk LABEL ROUGE (onbeperkte buitenuitloop). Geen preventieve medicijnengift en toch nooit problemen met ziekten toegeschreven aan wilde vogels...
  Robert J. FLIPSE, UBIFRANCE

 • no-profile-image

  Pluimveehouder Limburg

  Nee Flipse, kip is het eerste landbouwvoedingsprodukt wat sinds 1965 het Label Rouge etiket heeft gekregen. Eieren krijgen pas sinds 1998 het Label Rouge keurmerk. Je hebt het dan over bedrijven met maximaal 4 stallen van elk maximaal 400 m2 met per stal ongeveer een hectare uitloop.
  Deze bedrijven vind je niet in Bretagne, waar je net zo'n hoge pluimveedichtheid hebt als hier in Nederland. En als je kijkt naar de vogeltrek van wilde vogels, heb je in Nederland een knooppunt van routes van verschillende soorten. In Nederland word niet zoveel geld uitgegeven aan eten, dat je met deze manier van pluimvee houden, je broek op kunt houden!

Of registreer je om te kunnen reageren.