Pluimveehouderij

Nieuws 342 x bekeken

H5N1-onderzoek niet op terreurgevaar getoetst

Den Haag – De Nederlandse overheid heeft niet beoordeeld of het Rotterdamse vogelpestonderzoek ook voor terroristische doeleinden kan worden aangewend. Over het onderzoek is in wetenschappelijke kring commotie ontstaan.

De Commissie voor Genetische Modificatie (Cogem) heeft in 2007 een advies gegeven over de vergunningaanvraag van de Rotterdamse onderzoekers. Daarbij is specifiek gekeken naar de vraag of het Rotterdamse onderzoek gevaar zou kunnen opleveren voor mens of milieu. De kans daarop was volgens Cogem verwaarloosbaar klein.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat uiteindelijk de vergunning voor het onderzoek gaf, heeft zich ook niet gebogen over de mogelijkheid dat de uitkomsten van het onderzoek voor bioterroristische doeleinden kunnen worden gebruikt.

In het Rotterdamse onderzoek is een nieuw virus ontstaan, dat mogelijk een wereldwijde epidemie kan doen ontstaan, mocht het uit het laboratorium ontsnappen. Overigens kan een soortgelijk virus ook ontstaan op plekken waar veel mensen en pluimvee bij elkaar leven.

Cogem-voorzitter Bastiaan Zoeteman zegt dat wetenschappelijk onderzoek vaker twee kanten heeft. ”Virussen horen tot de meest risicovol dingen. Daar zijn we ons van bewust”, zegt Zoeteman. ”Maar eigenlijk hebben we in Nederland niet geregeld dat we vooraf onderzoek beoordelen op mogelijke gevaar van bioterrorisme.”

Of registreer je om te kunnen reageren.