Pluimveehouderij

Nieuws 1530 x bekeken 2 reacties

De Kuikenaer stopt antibioticatoeslag

Wezep – De vleeskuikenintegratie De Kuikenaer (onderdeel van Plukon) stopt per 16 januari met de toeslag voor antibioticavrij geproduceerde dieren. Dit heeft De Kuikenaer bekend gemaakt aan zijn handelspartners. De NOP betreurt de stap van de Kuikenaer.

De Kuikenaer betaalde sinds april 2010 als enige integratie een toeslag van 1 cent per kilo voor kuikens die zonder antibiotica zijn grootgebracht. De integratie heeft vanaf het begin benadrukt dat de toeslag van tijdelijke aard zou zijn. ”We zijn tevreden over wat we hebben bereikt met die toeslag”, aldus directeur Kees van Oers. ”De toeslag heeft zonder twijfel bijgedragen aan een terugdringing van het antibioticaverbruik. Er zijn wel grote verschillen tussen de bedrijven.”

Van Oers wijst er echter op dat de meerkosten uiteindelijk zullen moeten terugkomen uit de markt. ”Tot nog toe komt dat er te weinig uit. Wij kunnen daarom geen onderscheid blijven maken tussen de verschillende stromen.”

Voorzitter Elly de Kort van de kring vleeskuikenhouders van de NOP betreurt de stap van De Kuikenaer. ”De kans is aanwezig dat je een terugval krijgt in het terugdringen van het antibioticaverbruik”, aldus de Kort. ”Er valt een motivatie weg om het verbruik te beperken.”

Ze betreurt het ook dat andere partijen het voorbeeld van De Kuikenaer niet hebben gevolgd. De Korte meldt verder samen met de Nepluvi in gesprek te willen met retailpartijen over de meerkosten die worden gemaakt om aan allerlei maatschappelijke wensen tegemoet te komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  retailers willen dus niet meer betalen voor antibiotica vrij vlees
  met andere woorden:
  retailers vinden het maar onzin waar de politiek en de ggd zich druk om maken.
  dus de kracht van grote winkelketens is sterker dan de politiek
  kan de jumbo dan ook europa overnemen dan is het voor ons als veehouders makkelijker om te produceren wat de grote baas dan wel om vraagt.

 • no-profile-image

  Stond er al van te kijken hoeveel mesters inééns zonder een drup antibiotica kunnen.
  Denk trouwens dat de consument omgerekend naar levend gewicht heel wat meer medicijnen vreten dan wat wij onze dieren toedien.Kijk maar even wat je huisarts van je dorpje dagelijks verkoopt aan zijn patiënten en als je dan het inwoneraantal van je dorp weet en je gaat dat per kg omrekenen ga je schrikken. Wij zijn echter de gebeten hond, maar wanneer je bijvoorbeeld dieren krijgt met peesontsteking of heupkopnecrose dan ben je verplicht die dieren van medicatie te voorzien en niet als een grote jongen ze de nek om te draaien.
  Dat wordt dus wel beschreven hoe het in Denemarken gaat, hebt u dat ook gelezen? Wat geweldig, nou niet dus.
  7% uitval maken ze zich daar niet druk om, nou ze zouden zich dood moeten schamen!

Of registreer je om te kunnen reageren.