Pluimveehouderij

Nieuws 659 x bekeken 1 reactie

Bleker: geen verlenging van uitstel kooiverbod

Den Haag – De speciale regeling voor pluimveehouders die nog niet zijn omgeschakeld naar scharrelstallen of koloniehuisvesting wordt niet verlengd. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) aan de Tweede Kamer.

Ruim twintig pluimveehouders hebben tot 1 juli de tijd om hun legbatterijen te vervangen door een meer diervriendelijk systeem. Volgens Bleker is het namelijk niet hun schuld dat zij nog niet aan het kooiverbod per 1 januari kunnen voldoen. Na die tijd geldt het verbod echter onverkort, schrijft hij. Eerder had de staatssecretaris de deur voor verlening van de uitzonderingsregeling op een kier laten staan.

Bedrijven die geen uitstel hebben gekregen en worden betrapt, riskeren een boete. De hoogte daarvan is afhankelijk van het economisch voordeel dat zij hebben genoten door hun kippen in een legbatterij te houden; hoe hoger de winst, hoe hoger de boete. Als een pluimveehouder dan nog steeds weigert aan de nieuwe eisen te voldoen, worden de dieren op zijn kosten afgevoerd.

Onlangs werd bekend dat de Europese Commissie voorbereidingen aan het treffen is voor juridische procedures tegen de veertien landen, waaronder Nederland, die nog niet volledig aan het kooiverbod voldoen. Bleker gaat in zijn brief niet in op de vraag hoe groot de kans is dat dit tot een boete leidt. Wel geeft hij aan dat hij zijn uitzonderingsregeling inmiddels naar de Commissie heeft opgestuurd. Het is nog niet duidelijk of die daarmee akkoord gaat.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Het zou er nog eens moeten bijkomen dat het verlengd zou worden. Het is al van de zotte dat die regeling er tot 1 Juli is! Deze regeling (inventarisatie) had 1 Juli 2011 moeten beginnen met als asbsolute einddatum 1 januari 2012!!, maar ja de politiek neemt pas op het allerlaatste moment besluiten, waardoor dit niet meer mogelijk is. Hetgeen ik een zwakke uitvoering van het al jaren geleden vastgestelde beleid vind!

Of registreer je om te kunnen reageren.