Pluimveehouderij

Nieuws 515 x bekeken 1 reactie

Acute snot op pluimveebedrijf in Voorthuizen

Deventer – Op een biologisch legpluimveebedrijf in Voorthuizen is een besmetting met infectieuze coryza (acute snot) vastgesteld. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Het besmette bedrijf houdt 12.000 leghennen en 6.300 opfok leghennen.

Omdat het een biologisch bedrijf betreft heeft de voorzitter van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) niet de bevoegdheid om de betreffende pluimveehouder te verplichten het besmette pluimvee binnen te houden. Wel is dringend verzocht om ter voorkoming van besmetting van buurtbedrijven de hennen tenminste vier weken binnen te houden.

In een straal van 1000 meter rondom het besmette bedrijf liggen zes andere pluimveebedrijven. Het betreft twee bedrijven met scharrelhennen, ëén bedrijf met koloniehuisvesting en twee vleeskuikenbedrijven. Omdat geen van deze bedrijven pluimvee buiten houdt is afgezien van het instellen van een verplichting om buiten lopend pluimvee af te schermen van wilde vogels. Wel zijn de betrokken pluimveehouders over de besmetting geïnformeerd waarbij is aangeraden op extra te letten op de bedrijfshygiëne.

Het laatste geval van coryza was op 23 september 2011 op een pluimveebedrijf in Herveld. In augustus 2011 werden in korte tijd zeven bedrijven in Ede besmet. In dezelfde periode werd ook een pluimveebedrijf in Borssele, Zeeland getroffen door de ziekte.

Een coryzabesmetting geeft doorgaans verhoogde uitval en flinke productiedaling. Soms is er enkel een verlaagde productie en soms zijn er helemaal geen symptomen van de ziekte waar te nemen. Vaccineren is niet verplicht. Het is aan de pluimveehouder om te beslissen of hij dit waard vindt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    onbekend

    Het wordt nu toch eens tijd dat er leiderschap getoond wordt ipv het poldermodel .
    Wij hebben echte bestuurders nodig en geen boerenleiderschap.
    Duidelijkheid en vooruitdenken is een gave die ook buiten de sector gezocht kan worden..

Of registreer je om te kunnen reageren.