Pluimveehouderij

Nieuws

Snavelkappen mag alleen nog met infrarood-methode

Den Haag - Snavelbehandeling bij pluimvee mag vanaf 1 oktober alleen nog met de infraroodmethode.

Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw besloten. Bleker heeft dit besloten omdat deze methode, indien goed toegepast, het dierwelzijn minder aantast dan de met de tot nu toe gebruikelijke 'hete mes'-methode. Volgens het Ingrepenbesluit zou het kappen van snavels van pluimvee per september van dit jaar verboden zijn. De staatssecretaris heeft dit verbod echter met tien jaar uitgesteld, omdat zonder behandeling van de snavels de kans groot is dat agressief pikgedrag optreedt in gangbare huisvestingssystemen. Dit tast het welzijn volgens het ministerie meer aan dan de ingreep aan de snavel.

De oplossing voor verenpikkerij in de pluimveesector ligt volgens Bleker bij een combinatie van managementmaatregelen en het fokken van minder agressieve kippen. Hier wordt onderzoek naar gedaan.

Kamerleden Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Tjeerd van Dekken (PvdA) vinden het niet goed dat de staatssecretaris het verbod op snavelkappen opnieuw uitstelt.  “Bekend is dat de wijze waarop het pluimvee wordt gehuisvest ten grondslag ligt aan de pikkerijproblematiek en dat meer natuurlijke omgeving met meer afleiding voor de kippen minder agressiviteit geeft”, aldus de kamerleden. Bleker reageert dat het houderijsysteem niet de enige factor is bij de pikkerijproblematiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.