Pluimveehouderij

Nieuws

Robothen geeft inzicht in gedrag kuikentjes

Rennes – Onderzoekers in Frankrijk hebben het effect van ’robotmoeders’ op de ontwikkeling van kuikens onderzocht. De kuikens bleken beweeglijker en luidruchtiger. Dit meldt het wetenschappelijk tijdschrift Bioinspiration & Biomimetics.

De wetenschappers bouwden twee robotmoeders voor kuikentjes bestaande uit vierkante verwarmde boxen waaronder ruimte is voor kuikentjes. Eén robotmoeder kon ook rondrijden, de andere stond stil. Ze wilden bestuderen wat de invloed van het volgens van een robotmoeder is op het ruimtelijk inzicht van de kuikentjes op latere leeftijd.

Voor dit onderzoek gebruikten de onderzoekers 24 kwartelkuikens van 36 uren oud en verdeelden ze in groepen van vier. Elke groep bracht tien dagen op rij één uurtje per dag met de robotmoeder door. Drie groepen kregen een mobiele robotmoeder toegewezen, de rest moest het met de moeder doen die niet kon bewegen. Op de dertiende dag zetten de onderzoekers de kuikens weer bij hun robotmoeder.

Het bleek dat de kuikens met een mobiele moeder veel meer bewogen. Ook waren ze luidruchtiger dan de kuikens met een stilstaande moeder. Op de veertiende dag werden de kuikentjes met een doolhof geconfronteerd. De kuikens met een beweeglijke moeder bewogen veel sneller door het doolhof heen dan de kuikens met een stilstaande moeder.

Dat wijst erop dat de mobiele moeder de ruimtelijke ontwikkeling van de kuikens heel erg goed deed. Na twintig dagen waren de verschillen in de ruimtelijke ontwikkeling verdwenen. Kuikens met een stilstaande robotmoeder presteerden op dat moment net zo goed als de andere jongen.

Robots worden steeds vaker ingezet voor gedragsonderzoek. Het helpt te onderzoeken hoe dieren reageren op veranderingen in de omgeving. De conclusies uit dit onderzoek kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor jonge dieren die bijvoorbeeld in dierentuinen wees worden. Deze dieren zouden volgens de onderzoekers baat kunnen hebben bij een robotmoeder.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.