Pluimveehouderij

Nieuws

PPE wil salmonella-schadefonds

Zoetermeer – Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) wil een fonds vormen om de verliezen als gevolg van besmetting van vlees met Salmonella enteritidis of typhimurium te compenseren.

Dit blijkt uit de vergaderstukken voor de bestuursvergadering van donderdag van het Productschap Pluimvee en Eieren. Het fonds zou alleen de verliezen van koppels van Nederlandse vleeskuikenhouders compenseren. De mogelijke schade van dit soort besmettingen wordt geschat op ongeveer 8 ton per jaar voor de Nederlandse sector. Volgens het Productschap zouden alle schakels in de keten (inclusief de slachterijen) bereid zijn een bijdrage te leveren voor zo’n fonds.

De uitgaven van het PPE stijgen volgend jaar met 1,4 miljoen euro. De opbrengsten stijgen met 1,2 miljoen euro. De uitgavenstijging is vooral bedoeld voor de vorming van het salmonellafonds.

De medewerking van de slachterijen aan het fonds is opmerkelijk. eind vorige maand verklaarde Nepluvi-voorzitter Jan Odink nog dat de slachterijen niet bereid waren om mee te betalen aan een fonds, omdat deze sector zelf al schade genoeg zou ondervinden bij de afzet van besmet vlees. De eis is dan namelijk dat het vlees gekookt wordt.

Volgens Nepluvi-secretaris Peter Vesseur heeft de Nepluvi op dit punt de deur echter niet definitief in het slot gegooid. Er moeten nog wel zaken worden uitonderhandeld. Voorzitter Jan Odink van de Nepluvi is wegens ziekte niet bereikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.