Pluimveehouderij

Nieuws

PPE eist monsters en analyses van veevoer

Barneveld – Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) eist dat de veevoersector van iedere geleverde partij pluimveevoer een monster geeft en periodieke resultaten van de analyses op de hoeveelheid salmonella en dioxine in het voer bekendmaakt. Dat bleek gisteren op de openbare PPE-bestuursvergadering.

Vertegenwoordigers van de Nederlandse pluimveesector zijn in overleg met de veevoerbedrijven over het invullen van bovengenoemde eisen. Concrete toezeggingen heeft de veevoerbranche nog niet gedaan. Volgens mengvoerbedrijven kleven praktische bezwaren aan het periodiek verstrekken van resultaten van analyses. Daartoe behoort het achterhalen van de juiste adressen, waar die analyses naar toe moeten. ”Pluimveehouders hebben recht op de resultaten van de analyses. Mengvoerbedrijven kunnen de rekening voor hun producten ook naar het juiste adressen sturen”, zegt Plukon-directeur Peter Poortinga.

Vanaf 1 december moet pluimveevlees vrij zijn van salmonella Enteritidis en Typhimurium. Nederlandse mengvoerfabrikanten kunnen nog geen salmonellavrij vleeskuikenvoer leveren. In Duitsland is dat al wel het geval bij diverse fabrikanten.

De eiersector heeft wel overeenstemming weten te bereiken met veevoerfabrikanten over het verlagen van de grens van het dioxinegehalte in leghennenvoer per 1 januari volgend jaar van 0,75 naar 0,40 picogram per kilo.

Het Duitse supermarktconcern Rewe gaat bovendien eisen dat leghennenvoer voor maximaal 10 procent uit Zuid-Amerikaanse soja bestaat. Wanneer die eis ingaat, is nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.