Pluimveehouderij

Nieuws

NVP pleit voor hernieuwde subsidie fijnstofmaatregelen

Voorthuizen – De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft bij staatssecretaris Joop Atsma gepleit voor een hernieuwde openstelling van de subsidieregeling voor fijnstofmaatregelen op pluimveebedrijven die aantoonbaar te veel fijnstof uitstoten.

Atsma bezocht woensdag een pluimveebedrijf in Voorthuizen en sprak tijdens dat bezoek met vertegenwoordigers van de NVP. Ongeveer 100 pluimveebedrijven moeten maatregelen treffen om hun fijnstofuitstoot terug te brengen. Dat is noodzakelijk in het kader van Europese afspraken over terugdringing van fijnstofuitstoot. Aanvankelijk was het de bedoeling dat deze bedrijven afgelopen zomer aan hun verplichtingen zouden hebben voldaan.

Dit voorjaar was er ook een subsidieregeling met in totaal 30 miljoen euro beschikbaar. Een flink deel van dit geld is echter niet benut, aldus secretaris Jan Brok van de NVP. Dit is ondermeer veroorzaakt door de tijdsdruk waaronder de pluimveebedrijven moesten opereren, het gebrek aan beschikbaarheid van goed werkende technieken, maar ook doordat gemeenten vaak in gebreke bleven op het gebied van vergunningen en dergelijke.

De NVP hoopt nu dat Atsma de subsidieregeling opnieuw openstelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.