Pluimveehouderij

Nieuws

Lager gebruik antibiotica in vleeskuikens

Wageningen – Het antibioticagebruik bij vleeskuikens is vorig jaar gedaald. Dat blijkt uit het jaarlijkse MARAN-rapport.

Een gemiddelde vleeskuiken kreeg vorig jaar 23 keer een antibioticum toegediend. Dit is een daling van 14 doseringen ten opzichte van het jaar 2009. In de meeste gevallen werd dit via het drinkwater verstrekt.

Peniciline werd het vaakst ingezet als antibioticum bij vleeskuikens (28 procent). Neomycine en colistine omvatte 13 procent van het totale antibioticumgebruik. Quinolones werd in 18 procent van de gevallen ingezet en tetracyclines in 23 procent van de gevallen.

De dierdagdosering van neomycine en colistine is gezakt van 6.7 in 2009 naar 3.0 in 2010. Tussen 2007 en 2010 is het totaal antibioticagebruik in de veehouderij met 23 procent gezakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.