Pluimveehouderij

Nieuws

Fijnstofsubsidie mogelijk opnieuw opengesteld

Den Haag - Het budget voor fijnstofmaatregelen in de pluimveehouderij wordt mogelijk opnieuw beschikbaar gesteld voor fijnstofmaatregelen.

Het beschikbare budget van 30 miljoen euro is bij de openstelling voor tweederde benut door de pluimveesector. Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu zegt met de Europese Commissie te willen onderhandelen om de 10 miljoen euro alsnog in te zetten in de strijd tegen fijnstof in de pluimveehouderij. De fijnstofproblematiek in de pluimveehouderij gaat in veel gevallen om maatwerk op bedrijven. “Het probleem is bijvoorbeeld dat luchtwassers niet altijd het gewenste effect hebben”, aldus Atsma. In Nederland zijn er twee gemeenten waar de fijnstofproblematiek gebiedsgewijs aangepakt kan worden: in Nederweert en Asten. “Hier is ook veel achtergronddepositie van fijnstof. In de andere gevallen gaat het altijd om een bedrijfgebonden aanpak”, aldus Atsma.

De pluimveehoudersvakbond NVP had in september al gevraagd voor een nieuwe openstelling van de subsidieregeling voor fijnstofmaatregelen. In het kader van Europese regelgeving over fijnstof moeten ongeveer honderd pluimveebedrijven maatregelen treffen. Het beschikbare budget was volgens de NVP niet volledig benut vanwege de tijdsdruk bij het aanvragen en gebrek aan goed werkende technieken. Ook bleven gemeenten wel eens in gebreke op het gebied van vergunningverlening.

Of registreer je om te kunnen reageren.