Pluimveehouderij

Nieuws 372 x bekeken 1 reactie

Bleker doet term scharrelei niet in de ban

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) voelt er niets voor om de term scharrelei te vervangen voor schuurei.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vindt dat het gebruik van het woord scharrelei tot verwarring bij consumenten leidt, omdat het suggereert dat kippen buiten lopen. Zij wil daarom dat dit niet meer wordt gebruikt en heeft hierover Kamervragen gesteld.

Volgens Bleker gaat echter niet Den Haag, maar Brussel deze terminologie. Bovendien is er geen reden voor verwarring, omdat campagnes van overheid en sector voldoende informatie bieden over de productie-omstandigheden, aldus de staatssecretaris.

Aanleiding voor deze discussie is een brief die British Egg Products Association onlangs naar haar leden stuurde. Volgens die organisatie is het verschillende keren voorgekomen dat Britse inkopers Nederlandse scharreleieren hebben gekocht in de veronderstelling dat het om eieren van vrije-uitloopkippen ging.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Wilhelmus

  Terecht dat onze minister niet in deze onzin mee gaat iedereen die de term scharrelen met buitenloop verbindt kent weinig van de Nederlandse taal typ het woord scharrelen in op google en zie .2.Scharrelen
  Let op: Spelling (deels) uit 1864: ow. [gelijkvloeiend] (ik scharrelde, heb gescharreld), wroeten, krabben (als de hoenders); langzaam en moeijelijk lopen.
  ~, [bedrijvend werkwoord] zamenscharrelen, bijeenkrabben.
  je ziet hier staat nergens bij dat dit buiten moet zijn.
  Dus kippen die binnen gehouden worden en deze kunnen krabben en wroeten zijn echt scharrelkippen.

Of registreer je om te kunnen reageren.