Pluimveehouderij

Nieuws

Acute snot op leghennenbedrijf in Herveld

Zoetermeer – Op een legbedrijf in Herveld (Overbetuwe) is infectieuze coryza (acute snot) vastgesteld. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Het betreft een bedrijf met 29.000 scharrelhennen zonder uitloop. Van genoemd aantal hennen is een koppel van 6.880 hennen, geboren op 16 juni 2010, afgelopen vrijdag door de GD besmet is verklaard.

De leveranciers, afnemers en adviseurs van het besmette bedrijf worden opgeroepen extra hygiënemaatregelen te nemen om te voorkomen dat de besmetting wordt versleept. Binnen een afstand van 1 kilometer rondom het besmette bedrijf is één ander pluimveebedrijf gevestigd. Dit betreft een bedrijf met vleeskuikenouderdieren die binnen worden gehouden. Er is verder geen gebied aangewezen waarbinnen een ophokplicht geldt.

Het laatste geval van coryza was op 2 augustus 2011 op een pluimveebedrijf in Ede. Daar werden in korte tijd zeven bedrijven besmet. In dezelfde periode werd ook een pluimveebedrijf in Borssele, Zeeland getroffen door de ziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.