Pluimveehouderij

Nieuws

Wiesenhof stapt in systematische productie van 'welzijnskuikens'

Rechterfeld - De leidende Duitse pluimveeverwerker Wiesenhof stapt in de systematische productie van langzamer groeiende vleeskuikens met ruimere huisvesting die tevens beschikt over een soort uitloop.

Het productieconcept, dat momenteel wordt beproefd op 12 bedrijven in Beieren, is ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van München (LMU) en dierenbeschermingsorganisatie Deutscher Tierschutzbund. Volgens topman Peter Wesjohann van de PHW-Gruppe (moederconcern van Wiesenhof) zullen de consumenten ongeveer 30 procent meer moeten gaan betalen voor het product dan voor gangbaar kippenvlees. ”Nu kan de consument laten zien, hoeveel hem aan dierenwelzijn gelegen is,” zegt Wesjohann, die daarmee geen afbreuk wil doen aan gangbare vleeskuikens. ”Die zijn kwalitatief ook hoogwaardig.”

De ’welzijnskuikens’ staan in stallen met maximaal 15 dieren per vierkante meter (gangbaar is 20 tot 22 per vierkante meter). De stallen zijn verder uitgerust met diverse voorzieningen, zoals zitstokken waarop gelijktijdig 20 procent van de kuikens een plaats kan vinden, en pikstenen. De uitloop is overdekt en te vergelijken met een wintertuin, zodat er een buitentemperatuur heerst. De dieren kunnen daar terecht als het verenkleed zich toereikend heeft ontwikkeld, aldus de toelichting van Wesjohann, die met het initiatief naar buiten is gekomen op een moment dat zijn concern zwaar onder vuur ligt. Militante dierenbeschermers klagen Wiesenhof via de massamedia herhaaldelijk aan stelselmatig de hand te lichten met iedere vorm van welzijn op de contractbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.