Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Schade door roofvogels bij buitenlopende kippen lastig te voorkomen

Driebergen - Voorkomen dat roofvogels zich te goed doen aan buitenlopende kippen is lastig. Dat is de voorlopige conclusie van onderzoek door het Louis Bolk Instituut uit Driebergen en Capwim Consultancy uit Assen. Zij onderzoeken sinds januari 2010 op vijf pluimveebedrijven met uitloop twee methoden om roverij door roofvogels – met name buizerds en haviken – tegen te gaan.

Bij de ene methode worden dode lokkippen in de uitloop onder stroom gezet (terwijl de levende kippen binnen worden gehouden), bij de andere methode worden dode lokkippen ingespoten met een misselijkmakende stof. De bedoeling is dat de roofvogels door de onaangename ervaring met de lokkippen later de levende kippen met rust laten.

Uit de voorlopige bevindingen blijkt dat de eerste methode (lokkip onder stroom) niet werkt: de roofvogels hebben snel in de gaten dat als ze met beide poten goed op het kadaver staan ze geen schok krijgen en dus ongestoord kunnen eten.

De resultaten van de andere methode zijn wisselend. Bij één of twee roofvogels werkt de methode, maar als er meer dan vijf roofvogels zijn werkt het niet meer.

Het onderzoek, dat is betaald door het toenmalige ministerie van LNV en de provincie Utrecht, loopt deze maand af.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jammer van de kosten van het onderzoek! Gewoon binnen houden en een "Wintergarten"bouwen!

Of registreer je om te kunnen reageren.