Pluimveehouderij

Nieuws

Pluimveeslachterijen betalen waardeverlies salmonella niet

Barneveld – Pluimveeslachterijen willen niet meebetalen aan de waardevermindering van pluimveevlees, dat salmonella Enteritidis (s.e.) of Typhimurium (s.t.) bevat. Zij moeten dat vanaf 1 december van dit jaar vernietigen of verhitten.Dat zei voorzitter Jan Odink van de pluimveeverwerkers Nepluvi eind vorige week op de vergadering van de sectorcommissie Pluimveevlees van het Productschap Pluimvee en Eieren.

De aanwezigheid van s.e. en s.t is vanaf 1 december van dit jaar verboden in de EU. De Nederlandse pluimveevleessector overweegt om een collectief fonds op te richten om de salmonellaschade te vergoeden.

De leden van de Nepluvi zijn niet verplicht om met de verboden salmonella’s besmet pluimveevlees af te nemen volgens Odink. ”Wij willen dat vlees al verhitten om het waardeverlies zo beperkt mogelijk te houden. Als de verboden salmonella’s in onze producten zitten, krijgen we terugroepacties en die kosten miljoenen euro’s. In het buitenland vernietigen veel pluimveeslachterijen de producten met verboden salmonella’s daarom. Wij willen daarom niet meebetalen aan de salmonellaschade, maar wel een bijdrage leveren aan de controles op de aanwezigheid van s.e. en s.t. op vleeskuikenbedrijven. Die moeten dan wel onafhankelijk zijn en niet door een medewerker van een slachterij of de vleeskuikenhouder uitgevoerd worden”, legt Odink uit.

Hij raadt vleeskuikenhouders met klem aan om voortaan voer te kopen dat gegarandeerd vrij is van salmonella. Nederlandse mengvoerfabrikanten leveren dat nog niet, maar in Duitsland is het volgens Odink al wel te koop. ”Als veel Nederlandse vleeskuikenhouders hun salmonellavrije voer in Duitsland bestellen, kunnen Nederlandse leveranciers dat ook heel snel leveren”, stelt de Nepluvi-voorzitter.

Of registreer je om te kunnen reageren.