Pluimveehouderij

Nieuws

Nieuwe methode getest om kippen voor de slacht te verdoven

Wageningen - Kippen voor de slacht verdoven met ‘elektromagnetische stimulatie’ kan mogelijk worden ingezet bij rituele slachters.

Bert Lambooij, onderzoeker van Wageningen UR Livestock Research heeft deze nieuwe methode getest. Hij zette te kippen tussen twee snel ronddraaiende magnetische velden. Daardoor draaide het magnetische veld van de hersenen van de kippen tegengesteld rond en raakten ze bewusteloos. De nieuwe methode is wellicht acceptabel voor rituele slachters.

Deze ‘elektromagnetische stimulatie’ wordt al bij mensen gebruikt om depressieve patiënten te behandelen, maar dan draaien de magnetische velden minder snel rond. Om zeker te zijn van een goede en langdurige bedwelming, moeten de magneten nog wat sterker en moet de werkwijze nog verder worden ontwikkeld. Lambooij publiceerde de resultaten begin augustus in het tijdschrift Animal Welfare.

Het nieuwe aan deze methode is dat de verdoving van buiten opwekt wordt en er dus geen ingrepen in het lichaam van het dier plaatsvinden. Daarmee is deze methode wellicht acceptabel voor religieuze groeperingen die strenge voorschriften hanteren bij hun rituele slacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.