Pluimveehouderij

Nieuws

Duitse eierenproductie weer op groeikoers

Bonn - De eierenproductie in Duitsland neemt toe en de import daalt. Dat stelt pluimveemarktbureau MEG vast.

De import leverde volgens het bureau in de eerste helft van het lopende jaar ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar 33 procent in. Uitgaande daarvan zakte deze naar 2,752 miljard stuks. In feite is echter sprake van een normalisering, tekent MEG aan. In zowel 2010 als 2009 was de import buitengewoon groot door de geslonken binnenlandse productie wegens de overschakeling op alternatieve huisvestingssystemen in verband met het vervroegde Duitse verbod op gangbare kooien. Meer indicatief is de vergelijking met 2008. Volgens MEG zakte de import ten opzichte van de eerste helft van dat jaar slechts met krap 4 procent.

De import van eiproducten daalde los daarvan ook, in dit geval met 10 procent. Dat komt neer op een import van 973,4 miljoen eieren in de eerste zes maanden. Nederland blijft de grootste leverancier, hoewel het eveneens inleverde, maar minder dan het gemiddelde, namelijk 28 procent.

De binnenlandse Duitse productie pluste in de eerste vijf maanden in vergelijking met de eerste vijf maanden van vorig jaar met 26 procent. Deze cijfers ontleent MEG aan het Statistische Bundesamt, dat nog geen gegevens heeft waarin ook juni is meegenomen. Ten opzichte van de eerste vijf maanden van 2008 was nog sprake van een daling van de productie met 5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.