Pluimveehouderij

Nieuws

CO2-voetafdruk kuikenvlees relatief gering

Aarhus - Kuikenvlees is verhoudingsgewijs klimaatvriendelijk met een CO2-voetafdruk van 2,31 kooldioxide-equivalenten per kilo geslacht gewicht.

Dat heeft het kenniscentrum van de Deense landbouw – de bedrijfsadviesorganisatie van landbouwfederatie LF – berekend met medewerking van deelnemers uit de hele keten. Volgens het centrum is een dergelijk onderzoek, waar alle schakels bij waren betrokken, nog niet eerder uitgevoerd voor het product.

Bij de berekeningen is uitgegaan van kuikens met een geslacht gewicht van 1,67 kilo. Per kuiken is de emissie dan 3,85 kilo CO2-equivalenten. Dat is ten opzichte van varkens- en rundvlees duidelijk aan de lage kant, aldus het centrum, dat echter geen vergelijkende cijfers noemt in zijn rapport. Wel is door een andere Deense instantie de CO2-uitstoot voor varkensvlees becijferd op 3,4 kilo per kilo vlees. Het CO2-kuikenproject is financieel mogelijk gemaakt door subsidies, en wel van onder meer het innovatiefonds van de overheid en het heffingsfonds van de pluimveebranche.

Of registreer je om te kunnen reageren.