Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Amerikanen vinden minder resistentie bij biologische kippen

College Park – Biologische pluimveebedrijven hebben minder resistente bacteriën dan conventionele bedrijven. Onderzoekers van een aantal Amerikaanse universiteiten hebben dit aangetoond.

Het onderzoeksteam van de Universiteiten Maryland, Pennsylvania State University en Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health onderzochten de aanwezigheid van enterococcen in pluimveemest. De monsters werden genomen op tien conventionele bedrijven en tien biologische bedrijven. Deze bacteriën werden vervolgens getest voor resistentie tegen 17 veelgebruikte antibiotica.

De onderzoekers toonden op alle bedrijven enterococcen aan, maar er was een significant verschil in resistentie tussen de bacteriën op biologische bedrijven in vergelijking met niet biobedrijven. Bedrijven die recent waren overgeschakeld op biologisch waren ook aanzienlijk gedaald in resistente bacteriën.

Op de gangbare bedrijven bleek 67 procent van de Enterococcus faecalis resisent tegen het antibioticum erythromycine. Op biologische bedrijven was dit 18 procent. Er was ook een duidelijk verschil tussen bacteriën die resistent zijn voor meer dan drie antibiotica (multi-resistente bacteriën). 42 procent van de Enterococcus faecalis op gangbare pluimveebedrijven was multi-resistent tegen 10 procent op biologische bedrijven.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Goossen van den Bosch

    Dit is een ander bericht (meer geloofwaardig ) dan in Nederland is gevonden.

    Hartelijke Groet,

    Goossen

Of registreer je om te kunnen reageren.