Pluimveehouderij

Nieuws

Zesde bedrijf bij Ede besmet met coryza

Zoetermeer – In Ede is een zesde pluimveebedrijf besmet met infectieuze coryza (acute snot). Het bedrijf ligt in dezelfde omgeving als de vijf andere eerder besmette bedrijven aan de noordkant van Ede (postcode 6718).

Verder is er nog een bedrijf in Borssele in Zeeland besmet met coryza.

Het nu gevonden bedrijf is een legbedrijf met scharrelkippen. Van de vijf andere bedrijven zijn er drie scharrelbedrijven en twee biologische legbedrijven. Het productschap Pluimvee en Eieren (PVE) stelt geen ophokplicht in omdat er in het 1 kilometer-gebied geen andere bedrijven zijn met een uitloopsysteem. Weliswaar hebben de twee biologische bedrijven een uitloop, maar die vallen niet onder een ophokplicht die het PPE instelt. Het PPE geeft wel het dringende advies aan de biologische bedrijven om de dieren binnen te houden om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Volgens PPE-sectorcoördinator eieren Ernest Bokkers wordt het advies ook opgevolgd. Het PPE heeft bovendien de controlerende organisaties gevraagd voorlopig geen controles in het gebied uit te voeren.

Volgens Jaap de Vries van de controleorganisatie SKAL vermijdt Skal het besmette gebied zoveel mogelijk. De Vries: ”Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk hoe ze met de situatie omgaan. Als wij controleren op de uitloopmogelijkheden kijken we in de eerste plaats of die beschikbaar is. In deze situatie gaan we het bedrijf echter niet afkeuren als de uitloop dicht wordt gehouden. De gezondheid van de dieren en de veterinaire situatie gaat voor alles.” Volgens de Vries mogen biologische pluimveehouders hun dieren eventueel met antibiotica behandelen, maar wel op attest van de dierenarts.

Het PPE wil in overleg met het ministerie van landbouw over het verschil in benadering van de biologische en gangbare sector op dit terrein. Bokkers: ”Het is een rare situatie dat het PPE veterinair technisch niets kan opleggen aan de biologische sector. Het is historisch allemaal zo ontstaan dat de biologische sector rechtstreeks onder het ministerie valt, maar we moeten toch maar eens kijken of we op dit veterinaire punt de zaken niet anders aan moeten pakken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.