Pluimveehouderij

Nieuws

Wakker Dier woest op Bleker om stalbranden

Amsterdam – Actiegroep Wakker Dier is boos op staatssecretaris Bleker van ELI omdat zijn beloofde plan van aanpak voor brandveiliger stallen nog niet klaar is.

Wakker Dier gaat de komende maanden de actie voor brandveiliger stallen intensiveren. Dit heeft de actiegroep gemeld naar aanleiding van de stalbrand op een pluimveebedrijf in Gasselterboerveenschemond in Drenthe waarbij 160.000 leghennen zijn omgekomen.

Wakker Dier is bezig met een Petitie Brandalarm. Consumenten worden opgeroepen deze petitie te tekenen. Volgens woordvoerder Hanneke van Ormondt zijn ook andere acties te verwachten. Daarover wil ze echter geen mededelingen doen. Wakker Dier ageert tegen het feit dat voor stallen met levende wezens geen strengere bouwvoorschriften gelden dan voor andere bedrijfsmatige gebouwen.

Wakker Dier wijst er op dat de afgelopen maand een triest nieuw record is gevestigd. Op 8 juni kwamen 5.000 varkens om op een bedrijf in Limburg. De brand van vanmorgen in Gasselterboerveenschemond was volgens de actiegroep de grootste brand op een pluimveebedrijf van de laatste vijf jaar. Volgens de actiegroep is het aantal slachtoffers per brand de laatste jaren meer dan verdubbeld van ruim 10.000 dieren naar ruim 21.000 dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.