Pluimveehouderij

Nieuws

Vrijwel alle Ierse kip bevat campylobacter

Dublin – Vrijwel alle Ierse hele kippen – 98 procent – blijken aan het eind van het slachtproces campylobacter te bevatten. Die bacterie veroorzaakt vier keer zo veel ziektegevallen als salmonella, met vorig jaar 1.666 meldingen en in het jaar daarvoor 1.808 gevallen. Een groot deel van de slachtoffers zijn kinderen van één tot vier jaar oud.

Dat staat in een wetenschappelijk rapport van de voedselveiligheidsdienst Food Safety Authority of Ireland FSAI, waarin een reeks nieuwe praktische maatregelen wordt aanbevolen om ’het probleem aan te pakken en de gezondheid van de consument te beschermen tegen deze gevaarlijke bacterie’.
Dat gaat onder meer om verbeteren van de hygiëne op de boerderij, beperken van toegang tot mogelijke besmettingsbronnen, een vrijwillige monitoring op de pluimveebedrijven en in slachterijen om boeren of verwerkers te alarmeren wanneer extra controles nodig zijn en het verpakken van rauwe kip in lekvrije verpakkingen.

De FSAI beveelt de sector ook aan deze maatregelen in een vrijwillige gedragscode vast te leggen. Verder moeten voor de consument de bereidingsinstructies duidelijk zichtbaar op de producten zijn vermeld en moet ook gewaarschuwd worden tegen het wassen van kip omdat dat een eventuele besmetting verder kan verspreiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.