Pluimveehouderij

Nieuws

Vierde geval van coryza op pluimveebedrijf in Ede

Ede – Een vierde pluimveebedrijf in Ede besmet is met infectieuze coryza (acute snot). Dat heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gisteren aan het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) laten weten.

De vier bedrijven liggen dicht bij elkaar aan de noordzijde van Ede (postcode 6718, omgeving Lunterseweg). Het betreft twee scharrelbedrijven en twee biologische legbedrijven. Verwacht wordt dat ook een vijfde bedrijf besmet zal blijken te zijn. Dit is ook scharrelbedrijf.
De besmette dieren vertonen dikke, natte ogen, overdadige neusuitvloeiing en een verminderde eiproductie.

Omdat de voorzitter van het PPE niet bevoegd is te bepalen dat biologische hennen opgehokt moeten worden en in de omgeving geen andere pluimveebedrijven met vrije uitloop liggen, heeft het uitvaardigen van een ophokgebod geen zin.

Wel is aan de biologische bedrijven geadviseerd het pluimvee (voor maximaal 12 weken) binnen te houden om verspreiding van de coryza-bacterie zoveel mogelijk te beperken.
Aan de controleorganisaties is gevraagd in het gebied voorlopig geen controles uit te voeren. De bedrijven dienen zich te houden aan een door de GD opgesteld protocol.

Aan voerleveranciers, pakstations en anderen die contact onderhouden met de betreffende bedrijven wordt verzocht extra maatregelen te nemen om versleping van de bacterie te voorkomen. Geen van de pluimveebedrijven zijn geruimd. Vaccinatie van de dieren zijn gebaseerd op vrijwillige basis. Bij veel uitval kan een veehouder beslissen tot ruimen.

Of registreer je om te kunnen reageren.