Pluimveehouderij

Nieuws

Vermeerderaars beboet om overtredingen NCD-regels en welzijnsnormen

Zoetermeer – Vier pluimveevermeerderingsbedrijven zijn door het tuchtgerecht van het productschap pluimvee en eieren beboet wegens overtredingen van de regels voor Newcastle Disease (NCD, ofwel pseudo vogelpest) en van de welzijnsnormen voor vleeskuikenouderdieren.

Een Overijsselse vermeerderaar kreeg een boete van 900 euro waarvan 600 voorwaardelijk omdat hij van twee koppels vleeskuikenouderdieren niet heeft laten onderzoeken op NCD.

Een Twentse vermeerderaar kreeg een boete van 900 euro waarvan 450 voorwaardelijk omdat de ouderdieren in zijn bedrijf te weinig oppervlakte per dier tot hun beschikking hadden. De norm schrijft 1.300 vierkante centimeter voor; bij deze vermeerderaar beschikten de dieren over een oppervlakte van 1.265 vierkante centimeter.

Een andere Twentse vermeerderaar is om de zelfde reden beboet met een bedrag van 2.400 euro waarvan 1.200 voorwaardelijk. Bij dit bedrijf was de beschikbare oppervlakte per dier in drie stallen 1.240 vierkante centimeter per ouderdier en in één stal 1.256 vierkante centimeter.

Een Groningse vermeerderaar is om de overtreding van de oppervlaktenorm beboet met een bedrag van 2.500 euro waarvan de helft voorwaardelijk. Hier beschikten de dieren over een oppervlakte van 1.241 vierkante centimeter per dier.

Of registreer je om te kunnen reageren.