Pluimveehouderij

Nieuws 279 x bekeken

'Schade coryza valt mee'

Ede – Het eerste bedrijf in Ede dat 24 juni besmet raakte met coryza (acute snot) heeft er tot nu toe weinig schade van ondervonden.

Het bedrijf waar ruim vier weken geleden coryza werd vastgesteld, is een biologisch leghennenbedrijf met 3.000 dieren en was niet eerder besmet met de ziekte. Volgens de pluimveehouder was er slechts in de eerste twee weken na infectie een kleine productiedaling te zien. ”Het percentage kippen dat eieren legt, ging in die periode van 95 naar 90 procent, daarna steeg het weer snel naar het oude niveau."

Het is nog onduidelijk hoe de bedrijven in Ede besmet zijn geraakt. ”Er komt bijna niemand in de stal” zegt de pluimveehouder. Zolang de oorzaak niet bekend is, geeft de pluimveehouder aan op dit moment niet veel extra maatregelen te nemen.

Wel worden de voertuigen die op het bedrijf komen ontsmet. De volgende koppel legkippen zal worden gevaccineerd tegen coryza. Voor de pluimveehouder betekent dit extra kosten voor het vaccin en de dierenarts. ”In een later stadium krijg ik dus wel te maken met wat extra kosten. hoeveel dat zal zijn kan ik nog niet inschatten”, zegt de pluimveehouder.

De pluimveehouder vindt dat er iets te dramatisch over de ziekte wordt gedaan. ”In mijn ogen hebben we te maken met een milde variant van de ziekte, en is het vergelijkbaar met een uitbraak van infectieuze bronchitis. De kippen zijn inmiddels weer helemaal gezond en ik zit weer op de 95 procent legcapaciteit van de koppel."

Inmiddels zijn zeven bedrijven in Nederland besmet met coryza. Zes van de zeven besmette bedrijven bevinden zich in Ede, één besmet bedrijf ligt in Borssele, Zeeland. Het betreft drie scharrelbedrijven en vier bedrijven met uitloop – waarvan drie biologisch.

De kippen worden op advies van het productschap twaalf weken binnengehouden om verdere verspreiding te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.