Pluimveehouderij

Nieuws

Logische stap voor alle partijen

Met de overnames van Esbro en Branderhorst is 2 Sisters Storteboom bijna even groot geworden als Plukon. Voor Esbro en Branderhorst is de overname door 2 Sisters Storteboom dé manier om hun toekomst zeker te stellen binnen een groter verband.

Het is nog niet zo lang geleden dat in de pluimveevleessector werd geroepen om de vorming van een sterke marktleider, net als in de varkenssector die met Vion een marktleider heeft. Met de ontwikkelingen de laatste jaren bij Plukon en Storteboom beschikt de vleeskuikensector nu over twee grote leidende ongeveer even grote marktpartijen.

Plukon nam de afgelopen jaren Vleesch du Bois, Pingo en Flandrex en Maiski over. Plukon heeft nu tien vestigingen verspreid over Nederland, België en Duitsland. Plukon is goed voor een slachtvolume van 4,5 miljoen slachtingen.

Storteboom nam na de doorstart na het faillissement verpakker en verwerker Veenhuizen over. Vorig jaar werd Storteboom overgenomen door de Britse 2 Sisters Group. 2 Sisters Storteboom beschikt nu over acht productielocaties in Nederland en Polen (exclusief Esbro en Branderhorst). Zonder de Esbro is het bedrijf goed voor een slachtvolume van drie miljoen vleeskuikens.
Samen zijn Plukon en Storteboom goed voor een marktaandeel (slachtingen) in Nederland van rond de 50 procent.

Eigenaren Joop Eskes van Esbro en Ad Branderhorst van het gelijknamige verwerkingsbedrijf zaten eigenlijk in een vergelijkbare positie. Om de toekomst van hun bedrijf zeker te stellen bij de huidige marktontwikkelingen zagen ze zich genoodzaakt om hun bedrijf onder te brengen bij een groter geheel.

Esbro is een slachterij die zich tot voor kort richtte op de bulkmarkt, de industrie. Verdere verwerking en afzet richting retail stonden op het tweede plan. De ontwikkelingen gaan echter snel. Afzet richting retail zag Eskes als broodnodig om zijn bedrijf van een goede toekomst te verzekeren. In het 2 Sisters verband ontstaat de mogelijkheid om die omschakeling versneld door te voeren.

Branderhorst is één gerenommeerde verwerker en verpakker voor de retail. Voor dit bedrijf is het juist een noodzaak om de aanvoer van grondstof (geslacht product) te zekeren en te borgen. In het verleden sloot Ad Branderhorst daarom onder meer een joint venture met Flandrex. Daaraan kwam een einde toen Flandrex werd overgenomen door Plukon. Als onderdeel van 2 Sisters Storteboom is het probleem van grondstofvoorziening voor Branderhorst definitief opgelost.

2 Sisters Storteboom heeft vanaf de overname vorig jaar steeds te kennen gegeven vooral te willen groeien als partner voor de retail. Tot nu toe maakt het bedrijf die ambities waar. Eerder dit jaar kwam verwerker en verpakker Brink pluimveeproducten in Zeewolde er al bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.