Pluimveehouderij

Nieuws 462 x bekeken

Listeria-besmetting in kip van Pilgrim’s Pride

Greeley – Pilgrim’s Pride, het op één na grootse kipverwerkende bedrijf in Amerika, heeft ruim 5.100 kilo kant-en-klare kipproducten teruggehaald.

De aanleiding is dat de kipproducten mogelijk besmet zijn met de bacterie Listeria monocytogenes. Het grootste gedeelte van de producten was verkocht aan distributeurs in de staten Texas en New Jersey vanuit Pilgrim’s fabriek in Mt. Pleasant, Texas. Tot nu toe zijn er geen meldingen gemaakt dat mensen ziek zijn geworden na het eten van de producten.

Het is niet het eerste Listeria-incident voor het bedrijf. In 2002 werd 10.3 miljoen kilogram pluimvleesproducten teruggehaald nadat Listeria monocytogenes in de afvoer van een van de fabrieken was gevonden. Dit was de grootste terughaalactie in de Amerikaans geschiedenis. Het incident koste zeven mensen het leven, 46 werden ziek en drie vrouwen kregen een miskraam.

De bacterie Listeria monocytogenes veroorzaakt Listeriose. Je kunt er ziek van worden, voornamelijk als je besmet voedsel eet. Een zwangere vrouw is twintig keer vatbaarder voor de bacterie dan andere gezonde volwassenen. Dit kan leiden tot een vroeggeboorte, miskraam, doodgeboorte of ernstige ziektes na de geboorte.

Of registreer je om te kunnen reageren.