Pluimveehouderij

Nieuws

Britse eierproducenten verenigen zich

Londen - Britse eierproducenten proberen zich op initiatief van een collega in Essex beter te verenigen om een front te vormen tegen een vermeend kartel van verpakkers en tegen de grote supermarkten.

De Egg Producers Together groep stelt dat veel eierbedrijven ver onder de kostprijs moeten werken terwijl de consument steeds meer voor eieren moet betalen.

Initiatiefnemer Ian Chisholm: "Met de Britse eierproductie gaat het dezelfde kant op als met de varkens- en melkbedrijven nu de prijzen die de eierbedrijven ontvangen geen enkele overeenkomst vertonen met de recente verhoging van de prijs die de supermarkten vragen voor eieren. In sommige winkels kosten eieren nu tot 3,30 euro per twaalf terwijl wij 85 tot 100 cent per dozijn vangen. Dat betekent dat de boeren met verliezen van miljoenen per week geconfronteerd worden."

Volgens Chisholm kunnen de eierproducenten het tij alleen keren als ze de handen ineen slaan. "Er is gewoonweg niet genoeg concurrentie en sommige verpakkers houden de eierproductie in een vaste greep waardoor de betalingen voor de eierbedrijven onder de feitelijke productiekosten worden gedrukt. Tenzij er iets wordt gedaan, is het al gauw te laat en gaat deze trotse sector onder."

Of registreer je om te kunnen reageren.