Pluimveehouderij

Nieuws

’Winkeliers houden zich niet aan Frans voerprijzenakkoord’

Parijs – Het begin mei met veel fanfare aangekondigde akkoord over de doorberekening van voerprijzen in Frankrijk, begint nu al te wankelen.

De organisatie van pluimveebedrijven CFa heeft de winkeliers ervan beschuldigd niet te willen praten over hogere verkoopprijzen, hoewel dat wel in het akkoord is afgesproken.

’’De afspraken zijn nog maar nauwelijks getekend of de grote winkelbedrijven weigeren ze al uit te voeren”, stelt de CFa (Confédération Française de l’aviculture) samen met de coöperatieve koepel Coop de France in een verklaring.

De pluimveesector wil met die winkels afspraken maken over de gevolgen van de hogere voerprijzen maar dat weigeren die, aldus de CFa. Volgens de pluimveehoudes hebben zij tot nu toe net de helft van de stijging van de voerkosten door kunnen berekenen.

De organisatie van winkelbedrijven vindt echter dat er eerst indexen moeten komen voor de ontwikkeling van de voerprijzen, iets wat op het bordje ligt van het ministerie van landbouw. Minister Bruno le Maire heeft nu toegezegd dat die gegevens nog deze week beschikbaar zullen komen.

Een groot aantal Franse organisaties in de veehouderij en vleeswereld tekenden begin mei samen met de winkelbedrijven en andere grote afnemers een vrijwillig akkoord over doorberekening van voerprijzen. Dat was tot stand gekomen onder druk van Le Maire. Uitgangspunt is dat de winkeliers samen met de leveranciers van vlees en vleesproducten opnieuw gaan praten over de inkoopprijzen zodra de voerkosten gedurende drie maanden meer dan 10 procent hoger of lager zijn geworden. Normaal gesproken wordt over de inkoopprijzen voor Franse winkelbedrijven slechts een keer per jaar onderhandeld, in het voorjaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.