Pluimveehouderij

Nieuws

Vogelgriep frustreert pluimveeexporteurs

Houten – Het ministerie van ELI moet pluimveebedrijven met uitloop verplichten om deze uitloop af te dekken. Alleen zo is te voorkomen dat telkens weer AI-besmettingen plaatsvinden en de export weer stil komt te liggen.

Dit stelt de Nepluvi, de vereniging van de Nederlandse pluimvee verwerkende industrie. Ze stelt dat de huidige situatie ertoe leidt dat de reputatie van Nederland als betrouwbare leveranciers van pluimveeproducten op het spel komt te staan.

Gevolg van de huidige uitbraken van AI bij Creil is nu al dat de helft van de broedeieren-export stil is komen te liggen en dat de broedeierprijs totaal in elkaar is gezakt, stelt Nepluvi-voorzitter Jan Odink. Momenteel gaan veel broedeieren naar met name Jemen, Egypte en Libië. Deze landen hebben direct na het vernemen van de berichten over een AI-uitbraak hun grenzen dichtgegooid.

De pluimveevleessector kampt nog met een exportstop richting Rusland voor de provincies Gelderland en Brabant. Die zal de komende tijd wel worden uitgebreid, vreest Odink. De Nepluvi meent dat het daarom onontkoombaar is dat nadere regels worden gesteld voor bedrijven met uitloop. Te meer omdat ze ook schade veroorzaken voor andere pluimveebedrijven in hun omgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.