Pluimveehouderij

Nieuws

Verteringsonderzoek voor betere berekening biologisch leghennenvoer

Wageningen - Wageningen UR Livestock Research onderzocht de verteerbaarheid en voederwaarde van biologisch geteelde grondstoffen voor leghennen.

In opdracht van het ministerie van ELI hebben de onderzoekers in twee experimenten de verteerbaarheid en voederwaarde van biologisch geteelde grondstoffen voor leghennen bepaald. In de eerste studie zijn naast een basisvoer zeven biologisch geteelde grondstoffen getest: tarwe, maïs, erwten, raapzaadschilfers, zonnebloemzaadschilfers, sesamzaadschilfers en getoaste sojabonen.

In de tweede studie zijn twee kwaliteiten maïs, gerst, triticale, rogge, veldbonen en sojaschilfers onderzocht. Als gevolg van specifieke rassenkeuze, teeltwijze en bewerkingen van de biologische grondstoffen blijken de samenstelling, verteerbaarheid en de metaboliseerbare energie bij sommige grondstoffen aanzienlijk af te wijken van die van gangbaar geteelde grondstoffen.

De resultaten van dit onderzoek zijn vergeleken met de voederwaardecijfers voor leghennen in de Veevoedertabel van het CVB. Deze waarden zijn echter gebaseerd op sterk gedateerd verteringsonderzoek, dat niet met leghennen maar met volwassen hanen is uitgevoerd. Dat dit onderzoek laat zien dat de huidige voederwaardecijfers afwijken van die van het CVB is dan ook niet verwonderlijk.

Met deze nieuwe resultaten kunnen nutritionisten de voederwaarde van biologisch geteelde grondstoffen voor leghennen correct berekenen. Hierdoor wordt het mogelijk goed uitgebalanceerde biologische leghennenvoeders samen te stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.