Pluimveehouderij

Nieuws

SGP wil uitval eerste week uit vleeskuikenbesluit

Den Haag – De SGP wil dat de uitval van vleeskuikens in de eerst week buiten beschouwing wordt gelaten in het kader van het vleeskuikenbesluit.

”De uitval in de eerste week is heel variabel en heeft een grote invloed op het uiteindelijke uitvalspercentage. De vleeskuikenhouder kan er echter weinig aan doen, tenzij hij antibiotica inzet en dat hebben we ook liever niet”, zegt SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf. Hij pleit ervoor de uitval van de eerste week niet mee te tellen voor het gemiddelde uitvalspercentage.

Dijkgraaf benadrukt dat het vleeskuikenbesluit in de praktijk veel vragen oproept en forse administratieve rompslomp met zich mee brengt. ”Een stap verder dan Europa is goed, maar moet wel werkbaar zijn”, zegt Dijkgraaf. Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw zegt toe dat hij het vleeskuikenbesluit in 2012 zal evalueren.

Het vleeskuikenbesluit, waarin extra welzijnseisen zijn opgenomen boven de Europese normen, is sinds 1 januari van kracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.