Pluimveehouderij

Nieuws

Rusland weer open voor Nederlands pluimvee

Barneveld – Rusland heeft zijn grenzen voor pluimveeproducten uit alle provincies in Nederland behalve Zeeland en Gelderland deze week weer geopend.

Die grenzen gingen dicht na uitbraken van laagpathogene vogelgriep in het Zeeuwse Schore in maart van dit jaar en het Gelderse Kootwijkerbroek in mei van dit jaar.

Voor de Nederlandse pluimveesector is het opengaan van de Russische grenzen voor Nederlandse pluimveeproducten een grote opluchting. Rusland is een belangrijke importeur van pluimveevlees en broedeieren.

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) gaat proberen om de Russische beperkingen ten aanzien van de import van Nederlands pluimveeproducten uit Zeeland en Gelderland zoveel mogelijk terug te dringen. Dat is vandaag besloten op de openbare bestuursvergadering van hetschap. De PPE-bestuursleden denken daarbij eerder aan een importverbod uit de omgeving van Schore en Kootwijkerbroek, dan aan het handhaven van provinciegrenzen.

Voorzitter Gert Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders vraagt zich af of Nederland een schadevergoeding uit Brussel kan krijgen net als de komkommertelers.

Of registreer je om te kunnen reageren.