Pluimveehouderij

Nieuws

Pluimveeorganisaties gaan praten met Bleker over vleeskuikenrichtlijn

Barneveld – NOP, NVP en Nepluvi hebben op 21 juni een gesprek met staatssecretaris Henk Bleker van ELI over de knelpunten rond de vleeskuikenrichtlijn. Dat meldt de NVP.

De vleeskuikenrichtlijn bevat regels en normen voor de bezettingsgraad van vleeskuikenbedrijven. Tot nog toe ligt de uitvoering van de vleeskuikenrichtlijn vrijwel stil. De sectororganisaties hebben het overleg met het ministerie opgeschort omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop het ministerie de Europese regels interpreteert en uit wil voeren.

De verschillen van mening spitsen zich toe op de forfaitaire aftrek van 1,7 procent voor de staloppervlakte die het ministerie wil toepassen voor de aanwezigheid van voerinstallaties. Daardoor kunnen er volgens de normen minder kuikens in de stal dan volgens de pluimveehouders nodig is. Het argument van het ministerie is dat kuikens geen gebruik kunnen maken van die oppervlakte. De NVP en NOP zijn het daarmee niet eens. Zij vinden de aftrek, zeker voor oplierbare installaties volledig onterecht.

Een tweede geschilpunt is de sterfteregistratie. Het ministerie wil een sterfteregistratie op stalniveau die dagelijks wordt bijgehouden. De NOP en NVP willen een registratie op bedrijfsniveau per ronde.

Een derde geschilpunt is de situatie op vleeskuikenbedrijven waar restproducten uit de vermeerdering worden vetgemest. De sterftepercentages zijn daardoor standaard groter dan in reguliere vleeskuikenbedrijven. De sectororganisaties willen dat het ministerie hogere sterftepercentages toestaat voor dit soort bedrijven.NOP en NVP vrezen dat als dit niet gebeurt het zeer onaantrekkelijk wordt om dergelijke bijproducten nog vet te mesten.

Voorzitter Gert Jan Oplaat van de NVP heeft vertrouwen in een goede afloop van het overleg. ”Bleker heeft ons zelf uitgenodigd na een werkbezoek van hem aan enkele pluimveebedrijven. Het is nu ’chefsache’, het zou goed moeten kunnen komen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.