Pluimveehouderij

Nieuws

Onverwacht veel ESBL in Deens kuikenvlees ondanks cefalosporine-stop sinds 2001

Lyngby- ESBL-colibacteriën komen onverwacht frequent voor in de Deense vleeskuikenhouderij en in het vlees daarvan, ondanks het feit dat in deze sector cefalosporinen al 10 jaar niet meer worden ingezet.

Blijkens de resultaten van een onderzoek door het voedselveiligheidslaboratorium DTU Fødevarerinstituttet van de overheid is 27 procent van de vleeskuikens besmet met ESBL en krap 9 procent van het eindproduct, kuikenvlees. De voedselveiligheidsdienst tast omtrent de oorzaak van deze hoge frequentie op dit moment volledig in het duister, omdat het niet aan het cefalosporinenverbruik kan liggen en eist daarom een onderzoek. Vermoed wordt dat de tegen antibiotica resistente gevaarlijke colibacteriën via de import van ouderdieren worden ingesleept.

Of registreer je om te kunnen reageren.