Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Nieuwe verdoving kip garandeert 100 procent bedwelming

Tiel – Een nieuw verdovingsapparaat voor kippen maakt binnenkort de vaak bekritiseerde waterbadmethode overbodig en garandeert 100 procent bedwelming vóór de slacht. Dit zegt ontwikkelaar en bouwer van de machine Wim van Stuyvenberg.

Het bijzondere van het nieuwe apparaat is dat van elke kip eerst individueel de weerstand (tegen een stroomstoot in de kop) wordt gemeten en dat vervolgen een verdoving op maat wordt gegeven. Daarna kan pijnloos worden geslacht. Dat kan in een snelheid tot 14.000 kippen per uur. Eventueel toch niet goed verdoofde kippen worden direct opgemerkt en opnieuw bedwelmd. Alles dankzij geavanceerde techniek.

Eén machine draait momenteel op proef in een Nederlandse pluimveeslachterij. Eind augustus moet dit prototype vrij zijn van kinderziektes en dan is bedrijf Topkip klaar voor de bouw van verdovingsmachines in serieproductie. In Nederland zijn er tussen de tien en vijftien slachterijen die waarschijnlijk gebruik zullen maken van de nieuwe apparatuur, verwacht voorzitter Jan Odink van pluimveevleesorganisatie Nepluvi.

Mogelijk kunnen niet alle slachterijen al per 1 januari 2012 aan de nieuwe regels voor de pluimveeslacht voldoen, maar waarschijnlijk wel kort daarna. De waterbadmethode, met relatief nogal wat missers, wordt dan niet meer gebruikt. Een jaar later moeten ook de pluimveeslachterijen in andere EU-landen aan de nieuwe regels voldoen.

De ’head only’-methode van Topkip heeft naast het voordeel van een welzijnsvriendelijker verdovingsmethode nog het bijkomende sterke punt dat de vleeskwaliteit met deze verdovingsmethode ook beter blijft

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    kees zwart

    nou kom zeker goed he met de verdover groetjes keesje

Of registreer je om te kunnen reageren.